Un înalt general american a anunțat că SUA intenționează să pună bazele unei coaliții militare internaționale, cu scopul de a proteja apele din jurul Iranului și Yemenului, scrie BBC News.

Generalul Joseph Dunford a declarat că dorește asigurarea "libertății de navigare" în regiune, care este esențială pentru rutele de comerț. Luna trecută SUA a învinuit Iranul pentru atacul lansat asupra a două tancuri petroliere.

Gen. Dunford susține că SUA se află în mijlocul unor discuții cu mai multe țări care au "voința politică" de a susține acest plan. SUA ar pune la dispoziție nave de control și comandă, însă celelalte țări ar trebui să ofere ambarcațiuni care să patruleze în zonele dintre navele americane. Potrivit declarațiilor generalului, SUA ar "lucra direct cu forțele militare pentru a identifica capacitățile specifice" fiecărei țări.

Strâmtorile Ormuz și Bab al-Mandab sunt locații strategice esențiale, care oferă acces în Golf și către Marea Roșie. Generalul a adăugat că amploarea inițiativei va depinde de numărul de țări implicate: "Ne vom extinde pe măsură ce numărul națiunilor care vor să participe va crește."

În fiecare zi, aproape 4 milioane de barili de petrol sunt transportați prin strâmtoarea Bab-al Mandab către restul lumii.