Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a făcut apel marţi la respect pentru deciziile de politică internă ale fiecărei ţări şi să se pună capăt „politicii de ingerinţă şi de mustrare”, într-un discurs susținut la o reuniune informală în Slovacia a şefilor diplomaţiilor din ţările membre ale Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), relatează agenția MTI, citată de Agerpres.

Peter SzijjartoFoto: kormany.hu

La întâlnirea care a avut loc la Strbske Pleso, în nordul Slovaciei, Szijjarto a spus că OSCE oferă un forum pentru „dialog între Vest şi Est”.

„În politica internaţională, a venit momentul pentru parteneriate în loc de a da lecţii. Ar trebui să se accepte că toate statele ştiu ce este cel mai bine pentru ele”, a afirmat el.

Vorbind cu mass-media publice ungare în marja reuniunii, Szijjarto a mai declarat că drepturile minorităţilor etnice au avut de suferit în ultima perioadă în Europa de Est. „Până când aceste drepturi nu vor fi respectate, este greu să se vorbească de calm în politica internaţională”, a spus el.

Szijjarto a acuzat faptul că minoritatea etnică maghiară din Ucraina a suferit atacuri asupra drepturilor sale de a folosi limba maternă şi educaţia. „Ne aşteptăm ca noul preşedinte şi noua conducere din Ucraina să pună capăt acestei stări de fapt injuste”, a adăugat el.