Marea Britanie "trebuie să părăsească" Uniunea Europeană pe 31 octombrie, după ce amânarea de două ori a datei Brexitului, a declarat luni ministrul britanic însărcinat cu această problemă spinoasă, subliniind că aceasta voința ambelor părți, potrivit La Libre, citat de Rador.

Protest pro-Brexit la LondraFoto: Captura YouTube

"Am spus mereu clar și Boris Johnson (favorit pentru a-l înlocui pe prim-ministrul Theresa May) a spus-o şi el foarte clar: Marea Britanie urmează să plece pe 31 octombrie", a declarat ministrul pentru Brexit, Stephen Barclay, în timpul unei o conferințe de presă pentru jurnaliştii străini.

"De altfel, cele 27 de țări din UE au spus că o nouă amânare fără obiective nu este de dorit nici pentru Uniunea Europeană", a adăugat el, referindu-se la "oboseala Brexitului", agasarea legată de această problemă care a afectat viaţa politică britanică de la referendumul din iunie 2016, când 52% dintre britanici au votat să părăsească UE.

Pe partea de afaceri, "există dorința ca incertitudinea să nu se prelungească", a subliniat ministrul.

Cei doi pretendenţi la succesiunea Theresei May, Boris Johnson și Jeremy Hunt, asigură că vor să ajungă la un acord cu Bruxelles-ul după ce Marea Britanie a respins de trei ori acordul negociat în noiembrie de Theresa May. Dar nici unul dintre cei doi nu exclude o ieșire fără acord, iar Boris Johnson, favorit de sondaje, dorește ca pronunțarea divorțului să se facă la sfârșitul lui octombrie, cu acord sau fără.

"Este în interesul ambelor părți să evite un 'no deal' ", a declarat dl.Barclay, susținătorul lui Boris Johnson. Dar guvernul se pregătește pentru acest scenariu care ar avea "consecințe" pentru Regatul Unit, dar "foarte clar" şi pentru țările UE, a avertizat ministrul, cu un impact "variabil" în funcție de țară.

"De exemplu, potrivit analizelor noastre, impactul unui 'no deal' ar fi mai mare pentru Irlanda decât pentru Marea Britanie", a spus el.

Stephen Barclay a declarat că se va întâlni marți cu negociatorul-șef al UE, Michel Barnier.

"Este clar că alegerile pentru pozițiile de putere (ale UE) schimbă dinamica, a declarat ministrul, dar mai multe figuri-cheie vor rămâne în funcţiile lor în lunile următoare".

Numele succesorului d-nei Theresa May va fi cunoscut pe 23 iulie.