Premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat marți Teheranul că avioanele sale de luptă F-35 "pot ajunge oriunde în Orientul Mijlociu, inclusiv în Iran", potrivit unui comunicat de presă al biroului său, citat de AFP.

Benjamin NetanyahuFoto: Captura YouTube

În vizită la baza armatei aeriene din Nevatim (sud), Netanyahu a inspectat aparatele F-35, avioane de luptă americane achiziționate de armata israeliană în 2016.

"Iranul amenință să ne distrugă, merită să reamintim că aceste avioane pot ajunge oriunde în Orientul Mijlociu, inclusiv în Iran și bineînțeles în Siria", a afirmat Netanyahu.

În ultimii ani, aviația israeliană este creditată cu zeci de lovituri aeriene în Siria, care au vizat poziții ale armatei regimului lui Bashar al-Assad, convoaie de armament cu destinația Hezbollahul libanez și, mai recent, instalații și echipamente iraniene.

Iranul susține mișcarea șiită Hezbollah și este implicat militar în Siria.

Mișcarea islamistă palestiniană Hamas, care guvernează în Fâșia Gaza din sud-vestul Israelului, este de asemenea susținută de Teheran.

În iunie, premierul israelian și-a avertizat dușmanii să nu "testeze" țara sa.

"O spun dușmanilor noștri: armata israeliană are o foarte mare putere distrugătoare. Nu ne testați", spunea acesta.

Duminică, Netanyahu a calificat drept "foarte periculos" anunțul Iranului de începere a îmbogățirii uraniului la un nivel interzis de acordul nuclear din 2015 și a cerut marilor puteri să impună "sancțiuni dure" Teheranului.

Israelul a anunțat în mai 2018 că a angajat pentru prima oară avioanele sale F-35 în operațiuni de luptă, devenind astfel prima țară care a supus probei focului aceste bombardiere invizibile.

"Adir" ("puternicele"), numele F-35 în ebraică, "sunt operaționale și iau parte la misiuni de luptă", a declarat atunci generalul Amikam Norkin, comandantul armatei aerului.