Justiția franceză l-a achitat marți pe fostul ministru Bernard Tapie, judecat în primăvară pentru "escrocherie" într-un dosar rocambolesc privind controversatul arbitraj legat de vânzarea Adidas, care i-au adus 403 milioane de euro în 2008, sumă anulată ulterior pentru "fraudă", scrie AFP.

Bernard TapieFoto: Captura YouTube

Unul dintre avocații lui Tapie, Hervé Temime, a salutat imediat "o decizie de o claritate excepțională", stabilită cu "o rară independență" și care constituie "o imensă satisfacție și o mare eliberare".

Omul de afaceri în vârstă de 76 de ani nu a fost prezent la pronunțarea verdictului din cauza unei recidive a unui dublu cancer la esofag și stomac. Este "foarte, foarte emoționat", potrivit lui Temime.

Tribunalul corecțional din Paris a decis că "niciun element din dosar nu permite să se afirme" că arbitrajul a fost afectat de "fraudă".

O pedeapsă de 5 ani de închisoare fusese solicitată în aprilie pentru Tapie, judecat pentru "excrocherie" și "deturnare de fonduri publice".

Acest verdict vine după peste 20 de ani de proceduri judiciare care au ajuns până la vârful statului, implicând-o inclusiv pe viitoarea șefă a Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde.

Ea a fost condamnată la finalul lui 2016 pentru "neglijență" deoarece nu a făcut recurs împotriva acestui arbitraj atunci când era ministru al Economiei. Cu toate acestea, a fost scutită de pedeapsă.

În total, șase persoane au fost aduse în primăvară în fața tribunalului corecțional din Paris. Toate au fost achitate, printre ele figurând și PDG-ul operatorului telecom Orange, Stéphane Richard, judecat pentru "complicitate la escrocherie" în calitate de fost director de cabinet al lui Christine Lagarde.

Parchetul ceruse împotriva sa o pedeapsă de trei ani de închisoare, dintre care 18 luni cu executare, 100.000 de euro amendă și interdicția de a ocupa orice funcție publică timp de 5 ani.

"Excrocherie"

Bernard Tapie a primit în 2008 404 milioane de euro, dintre care 45 de milioane despăgubiri morale, după un arbitraj între el și statul francez legat de vânzarea producătorului de echipamente sportive Adidas.

Omul de afaceri reproșa băncii publice Crédit Lyonnais că l-a înșelat atunci când a cumpărat Adidas pentru 315,5 milioane de euro în februarie 1993, înainte de a-l revinde cu 701 milioane în 1994.

În 2015, acest arbitraj a fost declarat fraudulos și anulat de justiție, care l-a condmnat pe Bernard Tapie să ramburseze circa 404 milioane de euro. Decizia a devenit definitivă în 2017.

În paralel cu această procedură, justiția a deschis în 2013 o anchetă penală împotriva lui Bernard Tapie și diferiți actori ai arbitrajului, pentru escrocherie și deturnare de fonduri publice.

Acuzarea îi reproșa lui Bernard Tapie că a "trucat" arbitrajul' și că a fost "co-organizator" și "principalul beneficiar" al unei "escrocherii" împotriva statului francez.