Un consilier al președintelui Emmanuel Macron va efectua marți și miercuri o vizită diplomatică în Iran pe fondul escaladării tensiunilor dintre Teheran și Statele Unite, a declarat un oficial francez, scrie Mediafax, citând Reuters.

Iran si "arsenalul" nuclearFoto: cns.miis.edu

Iranul a amenințat luni că va reporni centrifugele și va intensifica îmbogățirea uraniului la puritatea de 20 de procente, aceasta fiind o posibilă schimbare majoră față de prevederile Acordului nuclear din 2015 pe care Washingtonul l-a abandonat anul trecut.

Oficialul francez a spus că atât Iranul, cât și Statele Unite au avut un interes să crească presiunea în această etapă, dar ambele părți vor dori să înceapă discuțiile în cele din urmă. "Lucrul important într-o situație de criză, cum ar fi aceasta, este găsirea punctelor de mijloc care ne duc de la tensiune extremă la negociere, ceea ce încercăm să facem", a declarat oficialul.

Iranul a purificat uraniu dincolo de limita de 3,67%, stabilită prin Acordul nuclear semnat cu marile puteri, anunţă Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), confirmând un anunţ al Administraţiei de la Teheran.

Uniunea Europeană a cerut, luni, Iranului să înceteze toate activităţile de purificare a uraniului care sunt interzise prin Acordul nuclear din anul 2015. Administraţia de la Teheran a anunţat luni că a ajuns la o concentraţie de cel puţin 4,5% în producţia de uraniu îmbogăţit.