Sfântul Scaun a renunțat la imunitatea diplomatică din cauza procedurii privind nunțiul apostolic din Paris, Mons. Luigi Ventura, pe care mai mulţi bărbaţi l-au acuzat de hărţuire sexuală, potrivit La Stampa, citat de Rador.

VaticanFoto: pixabay.com

"Ministerul Afacerilor Externe, care a trimis Sfântului Scaun cererea de a-i retrage imunitatea diplomatică nunțiului apostolic din Franța, cerere prezentată de procurorul Republicii din Paris, a primit din partea Sfântului Scaun confirmarea privind renunțarea la imunitate din cauza procedurii în cauză", a declarat un purtător de cuvânt de pe Quai d'Orsay, potrivit Agenţiei France Presse.

Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Alessandro Gisotti, a confirmat că "Sfântul Scaun renunță la imunitatea jurisdicțională de care se bucură Nunțiul Apostolic din Franța, Mons. Luigi Ventura, în temeiul Convenției de la Viena din 18 aprilie 1961 privind relațiile diplomatice, în scopul urmăririi sale penale.

Un gest extraordinar, care confirmă disponibilitatea Nunțiului, exprimată încă de la începutul anchetei, de a colabora pe deplin și spontan cu autoritățile judiciare franceze, competente pentru acest caz. Pentru a lua această decizie, Sfântul Scaun a așteptat încheierea fazei preliminare a procedurii - sfârșitul lunii iunie - la care Monseniorul Ventura a participat de bunăvoie. Decizia Sfântului Scaun a fost comunicată oficial autorităților franceze săptămâna trecută''.

Cazul a explodat pe data de 24 ianuarie, când Procuratura din Paris a deschis o anchetă împotriva diplomatului de la Vatican pentru "agresiune sexuală", în urma unei plângeri depuse de municipalitatea capitalei franceze. La 17 ianuarie, cu ocazia tradiționalelor urări de început de an adresate la Hotel de Ville de primarul Parisului, Anne Hidalgo, autorităților civile, diplomatice și religioase, reprezentantul diplomatic al Vaticanului, în calitate de decan al corpului diplomatic din Republica Franceză, l-a însoţit pe primul cetăţean al Parisului, aşa cum prevede protocolul, de la biroul său până în sala de primire.

În acele momente, se pare că prelatul ar fi "întins mâna" în mod repetat, atingându-l pe un tânăr angajat al biroului pentru relații internaționale al municipalității din Paris, Mathieu de La Souchère, care a depus apoi o plângere. Acest prim raport a fost urmat apoi de altele. Apărarea a cerut în mod repetat ca nunţiului să-i fie retrasă imunitatea, cazul fiind preluat apoi de guvernul francez. În același timp, Monseniorul Ventura a fost audiat pentru prima oară la cererea sa de către anchetatori, iar apoi, în aprilie, a fost de acord să se întâlnească cu câţiva din acuzatorii săi la comisariatul din Paris. La jumătatea lunii iunie, nunțiul de la Paris l-a salutat și pe Papă, la Roma, în cadrul audienţei acordate de Francisc tuturor reprezentanților diplomatici.

În ultimele zile, același Mathieu de la Souchère, însoțit la Roma de avocatul său, Antoinette Frety, s-a întâlnit cu iezuitul Hans Zollner, membru al comisiei pontificale pentru protecția minorilor, și a anunțat intenția de a depune o plângere formală împotriva nunțiului la Vatican, cerând din nou ridicarea imunității diplomatice. "Din câte știu, șase victime au depus deja o plângere oficială", a spus tânărul, "unii au fost audiaţi fără legalizarea plângerii, în timp ce alții au preferat să nu vorbească''.

Printre persoanele care au depus plângere, a declarat De La Souchère, se află şi un tânăr seminarist, această reclamaţie referindu-se însă la perioada în care Msgr. Ventura era nunțiu în Canada. Tânărul a spus că, în timpul întâlnirii de la comisariatul din Paris, nunțiul a negat faptele și nu i-a putut pune întrebări. La știrea renunțării la imunitatea diplomatică, De La Souchère, care a dorit mereu să sublinieze că are "un respect profund pentru Biserică și pentru Papă", a comentat el astăzi, pentru ziarul Liberation: "Speram, însă aveam îndoieli privind renunţarea la imunitate. Mobilizarea victimelor a permis acest rezultat ".

Născut în provincia Brescia, în vârstă de 75 de ani, în 1995, Ventura a fost numit de Papa Ioan Paul al II-lea Nunțiu Apostolic în Coasta de Fildeș, Burkina Faso și Niger, an în care a fost uns şi arhiepiscop al Cardinalului Angelo Sodano. Din 1999 şi până în 2001, a fost nunțiu în Chile, din 2001 în Canada, iar în 2009, Papa Benedict al XVI-lea l-a numit nunțiu în Franța.