Nigel Farage a afirmat că ar putea fi "foarte util" pentru păstrarea unor bune relaţii între Regatl Unit şi Statele Unite. Farage i-a cerut totodată ambasadorului Regatului Unit în SUA, Sir Kim Darroch, să-şi dea demisia după ce s-a aflat că, în mesajele sale, el l-a calificat pe Donald Trump drept "incompetent", "inept" şi "instabil", potrivit Daily Mail, citat de Rador.

Nigel FarageFoto: Hotnews

Sir Kim a susţinut că, avându-l pe dl Trump ca preşedinte, administraţia Casei Albe a devenit "mai disfuncţională ca niciodată" din cauza "acerbelor lupte intestine şi a haosului". El a mai spus: "Nu sunt prea sigur că această administraţie ar putea deveni mai normală, mai puţin disfuncţională, mai puţin imprevizibilă, mai puţin fictivă, mai puţin neîndemânatică pe plan diplomatic şi mai puţin ineptă".

Liderul Partidului Brexit, Nigel Farage, a avertizat că scurgerea acestor "impresii" a afectat grav relaţiile dintre SUA şi Regatul Unit, întrebându-se dacă n-ar fi bine ca el să candideze la funcţie în cazul în care ea va fi eliberată.

Întrebat de Justin Webb, gazda unei emisiuni de pe BBC Radio 4, dacă Farage ar prelua funcţia de ambasador al Regatului Unit în SUA, el a declarat: "Nu cred că sunt persoana potrivită pentru această funcţie. Dar sunt oare omul care poate ajuta la consolidarea relaţiilor din punct de vedere al serviciilor de informaţii, securităţii şi comerţului cu o administraţie unde se află prieteni de-ai mei?".

Dl Farage a subliniat că locţiitorul lui Sir Kim ar trebui să fie cineva din afara serviciului public pentru că "nu este neutru din punct de vedere politic". "Ar fi un semnal foarte bun dacă s-ar găsi cineva din afara Ministerului de Externe sau din afara serviciilor publice. Ştiţi, un om de afaceri în retragere - ceva care să transmită mesajul potrivit".

În urma apariţiei acestor însemnări, preşedintele SUA, Donald Trump, a făcut afirmaţi jignitoare la adresa ambasadorului Regatului Unit.

"Vă pot spune că ambasadorul nu a servit bine Regatul Unit. Nu suntem mari admiratori ai omului ăluia, iar el nu a adus bune servicii Regatului Unit. Aşa că pot înţelege asta, şi aş putea spune şi eu nişte lucruri despre el, dar nu mă obosesc", le-a spus dl Trump reporterilor.

În privinţa acestei scrugeri de informaţii urmează să se deschidă o anchetă oficială.

La începutul lunii iunie, preşedintele american Donald Trump a spus că ar fi o "greşeală" ca dl Faage să nu fie implicat în procesul Brexitului.

Dl Trump a cerut totodată Regatului Unit "să părăsească" tratativele cu UE. "Dacă nu primesc ce vor, eu aş pleca", a spus el. "Dacă nu obţii acordul pe care-l vrei, dacă nu obţii un acord corect, atunci pleci".

În urma şocantelor dezvăluiri, dl Farage a lansat un atac dur la adresa serviciului public.

"În ultimii 20 de ani, de când am tot încercat să colaborez cu Foreign Office, mi-am dat seama că oamenii nu sunt neutri", a tunat el. "Ei sprijină proiectul UE al unei mai mari integrări, iar totul trebuie să se schimbe radical", a tunat el.

Fostul lider al partidului UKIP a subliniat că reforma serviciului public rămâne acum o "problemă foarte importantă".