Şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, a anunţat luni înfiinţarea unei comisii în cadrul Departamentului de Stat care îl va consilia în ce priveşte drepturile omului în lume şi rolul lor în conturarea politicii externe a Statelor Unite, scrie DPA, citată de Agerpres.

Mike PompeoFoto: Flickr/ Gage Skidmore

Comisia privind Drepturile Inalienabile va reexamina problema fundamentală a ceea ce defineşte un drept al omului, a precizat Pompeo.

El şi-a exprimat speranţa că viitoarea comisie va oferi „material intelectual” pentru „cea mai profundă reexaminare a drepturilor inalienabile” de la Declaraţia Universală a Drepturilor Omului.

Documentul, semnat la ONU în 1948, a stabilit pentru prima dată drepturile umane fundamentale ce trebuie protejate la nivel global şi a afirmat că recunoaşterea drepturilor inalienabile este fundamentul libertăţii, justiţiei şi păcii în lume.

Declaraţia a pus capăt ideii că statele pot fi abuzive cu cetăţenii lor fără a atrage atenţie sau repercusiuni.

Pompeo a numit-o în fruntea comisiei pe Mary Ann Glenden, profesor de drept la Harvard şi autoarea unei lucrări privind Declaraţia Universală a Drepturilor Omului.

Organizaţia Amnesty International, una din cele mai importante în domeniul apărării drepturilor omului, a criticat decizia şi a acuzat Administraţia Trump că subminează drepturile individuale şi responsabilităţile guvernelor.

„Această administraţie a acţionat activ de la învestirea lui Trump pentru a nega şi refuza protecţii (garantate) de multă vreme de drepturile omului”, a arătat Joanne Lin, director în cadrul Amnesty International USA.

„Dacă această administraţie ar vrea cu adevărat să sprijine drepturile oamenilor, ar utiliza cadrul global aflat deja în vigoare”, a menţionat Lin într-un comunicat.​

O adversară a avorturilor, la conducerea comisiei consacrate drepturilor omului

Mary Ann Glendon

Mary Ann Glendon

Foto: Wikimedia Commons

Secretarul de stat american Mike Pompeo a numit o opozantă a avortului la conducerea comisii însărcinate să examineze modul în care SUA protejează drepturile omului şi rolul acestora în politica externă americană, notează la rândul său AFP, citată de Agerpres.

Mary Ann Glendon, prefesoară de drept la Harvard şi una dintre liderele mişcării împotriva dreptului la avort, va conduce această comisie a „drepturilor inalienabile” în cadrul Departamentului de Stat.

Această comisie „trebuie să reflecteze la întrebarea fundamentală: ce înseamnă să spui sau să pretinzi că ceva este un drept al omului?”, a spus Pompeo.

Căci pentru secretarul de stat american, un creştin evanghelic care îşi evocă adesea credinţa, „instituţiile internaţionale, gândite şi construite pentru a apăra drepturile omului, s-au îndepărtat de misiunea lor iniţială”.

Pompeo a subliniat totuşi diversitatea noii comisii, compusă din „experţi în drepturile omului, filosofi şi activişti, republicani, democraţi şi independenţi”. Printre ei figurează Katrina Lantos Swett, o democrată al cărei tată, Tom Lantos, a fost un opozant regimurilor dictatoriale.

Unii conservatori americani denunţă marile organizaţii pentru drepturile omului, reproşându-le apărarea drepturilor reproductive ale femeilor, drepturilor homosexualilor sau egalităţii salariale.

Glendon, fostă ambasadoare americană la Sfântul Scaun, reprezenta Vaticanul la conferinţa ONU privind probemele femeilor la Beijing în 1985 când Hillary Clinton, pe atunci Prima Doamnă a SUA, a afirmat că „drepturile femeilor sunt un drept uman”. Profesoara universitară criticase accentul pus de conferinţă asupra politicilor de contracepţie în ţările în curs de dezvoltare.

După alegerea lui Donald Trump, guvernul american utilizează problema drepturilor omului pentru a-şi condamna rivali precum China, Iranul şi Cuba, fără a insista asupra celor ale aliaţilor săi, precum Egiptul şi Arabia Saudită, notează France Presse.

Dreapta religioasă a lansat de câteva luni împotriva dreptului la avort în statele americane conservatoare, sperând să facă Curtea Supremă să revină asupra hotărârii sale emblematice prin care a legalizat avortul în SUA în 1973.