A doua navă turcească care intenționează să înceapă extracția de petrol și gaze naturale din Marea Mediterană a ajuns luni în apropiere de coasta Ciprului, generând proteste aprinse din partea autorităților de la Nicosia privind încălcarea drepturilor sale suverane, relatează Mediafax.

Cipru pe hartaFoto: Google Maps

Potrivit informațiilor furnizate de compania navală Refinitiv Eikon, nava de foraj Yavuz, aparținând Turciei, a ajuns în apropiere de Cipru în timpul nopții de duminică spre luni. O altă navă de foraj a Turciei, Fatih, se află de luna trecută la vest de Cipru.

Administrația prezidențială de la Nicosia a emis un comunicat în care acuză Turcia de „încălcarea gravă” a suveranității Republicii Cipru.

„Această a doua extracție... reprezintă o escaladare de către Turcia prin încălcarea repetată a drepturilor suverane în baza legii maritime ONU și a legislației internaționale, reprezentând cea mai serioasă încâlcare a suveranității Republicii Cipru”, a transmis Nicosia în comunicat.

Luna trecută, liderii UE au avertizat Turcia să pună capăt activităților de exploatare în apele din vecinătatea insulei, în caz contrar blocul comunitar va lua măsuri, după ce Grecia și Cipru au făcut presiuni asupra altor state membre să ia atitudine.

Într-o mișcare ce ar putea tensiona și mai mult relațiile cu Cipru în privința drepturilor de exploatare, ministrul turc al energiei, Fatih Donmez, a fost citat de agenția de știri Anadolu, sâmbătă, spunând că nava de foraj Yavuz va începe extracția în decurs de o săptămână.

Cipru a descoperit zăcăminte de gaze naturale în Marea Mediterană în apropiere de țărmul său în ultimii ani, însă nu a început exploatarea acestora.

Uniunea Europeană a transmis luni că încercarea Turciei de a exploata gazele și petrolul din vecinătatea Ciprului reprezintă îngrijorări serioase și o inacceptabilă escaladare a tensiunilor din jurul insulei din Marea Mediterană.

„Intenția declarată a Turciei de a iniția o nouă operațiune de exploatare ilegală la nord-est de Cipru reprezintă îngrijorări serioase. Această a doua operațiune de exploatare, la două luni după precedentele operațiuni de foraj de la vest de Cipru, reprezintă o nouă escaladare de neacceptat care încalcă suveranitatea Ciprului”, a transmis într-un comunicat Departamentul UE pentru Afaceri Externe.