Investitorul american Jeffrey Epstein, un apropiat al oamenilor politici și al celebrităților, a fost pus sub acuzare luni la New York pentru exploatarea sexuală a zeci de minore, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Bogatul investitor în fonduri speculative, care a fost arestat sâmbătă în New după ce a revenit din Franța cu un avion privat, a fost inculpat pentru două capete de acuzare - exploatare sexuală și conspirație legată de exploatare sexuală - care ar putea să îi aducă o pedeapsă de până la 45 de ani de închisoare, dacă este declarat vinovat.

Potrivit actului de acuzare publicat luni de procurorul federal din Manhattan, bărbatul este acuzat că, între 2002 și 2005, cel puțin, a atras minore - unele dintre ele de doar 14 ani - în reședințele sale din Manhattan și Palm Beach (Florida) "pentru a întreține acte sexuale cu ele, după care le dădea sute de dolari cash".

"Unele dintre ele au fost plătite pentru a recruta alte fete care să fie abuzate de Epstein", arată actul de acuzare.

"Au existat zeci de victime la New York și zeci de victime în Florida", a subliniat Geoffrey Berman, procurorul federal al Manhattanului, într-o conferință de presă.

Epstein, 66 de ani, a fost acuzat în Florida în urmă cu peste zece ani pentru fapte similare.

Dar, în urma unui acord încheiat atunci cu procurorul federal însărcinat cu acest dosar Alexander Acosta - astăzi ministrul muncii în guvernul lui Donald Trump - a obținut să nu fie anchetat de justiția federală.

A fost condamnat doar pentru fapte minore de prostituție la nivelul statului, la 13 luni de închisoare, într-un regim foarte generos.

Procurorul federal din Manhattan a explicat luni că acest acord nu este valabil decât pentru districtul din Florida unde a fost încheiat.

Acesta a adăugat că la percheziția din domiciliul său din Manhattan au fost confiscate fotografii cu minore nude.

Epstein, una dintre figurile stilului de viață jet-set, îi cunoștea personal pe Bill Clinton, Donald Trump sau prințul Andrew, fiul reginei Elisabeta a II-a.