Ministrul iranian de Externe, Javad Zarif, a declarat luni că sechestrarea petrolierului iranian în Gibraltar a creat „un precedent periculos” și a cerut Marii Britanii să elibereze nava, relatează Mediafax citând Reuters.

Mohammad Javad ZarifFoto: Wikimedia Commons / Tasnim News Agency

„Iranul nu este nici membru al Uniunii Europene, nici subiectul unui embargo petrolier european. Ultima dată când am verificat, Uniunea Europeană era împotriva teritorialității”, a transmis Javad Zarif prin intermediul unui mesaj publicat pe Twitter.

„Sechestrarea ilegală efectuată de Marea Britanie în favoarea Echipei-B reprezintă piraterie, pur și simplu. Setează un precedent periculos și trebuie să înceteze în acest moment”, a adăugat ministrul iranian de Externe.

Ministrul iranian de Externe se referă prin „Echipa-B” la John Bolton, consilierul prezidențial american pentru Securitate și la prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, despre care consideră că au potențialul de a-l atrage pe Donald Trump într-un conflict cu Iranul.

Membri ai Forţelor navale regale britanice au capturat joi petrolierul Grace 1, suspectat că ar fi transportat petrol iranian spre Siria prin încălcarea sancţiunilor impuse de Statele Unite şi de Uniunea Europeană. Administrația de la Teheran a anunțat vineri că ar putea sechestra o navă britanică în cazul în care petrolierul nu este eliberat.

Petrolierul a fost capturat la circa patru kilometri sud de Gibraltar, într-o zonă pe care Marea Britanie o consideră că îi aparţine, deşi Spania, ce revendică Gibraltarul, susţine că incidentul a avut loc în apele teritoriale spaniole.

Capturarea petrolierului Grace 1, cu lungimea de 330 de metri, intervine într-un moment sensibil, riscând să amplifice criza dintre Iran şi Occident pe tema Acordului nuclear din 2015, contestat vehement de Administraţia Donald Trump.