Noul președinte ucrainean Volodimir Zelenski a propus luni organizarea unei întâlniri cu omologul său rus Vladimir Putin pentru a încerca să regleze criza dintre cele două țări, sugerând o discuție sub medierea mai multor lideri occidentali, scrie AFP.

Volodimir ZelenskiFoto: president.gov.ua

"Și acum, doresc să mă adresez președintelui rus Vladimir Putin. Trebuie să discutăm? Trebuie. Haideți să discutăm despre cui aparține Crimeea și cine nu este acolo în Donbass!", a declarat Volodimir Zelenski, într-un mesaj video difuzat pe site-ul președinției ucrainene.

Kievul și occidentalii acuză Rusia că susține militar și financiar insurgenții pro-ruși, ceea ce Moscova neagă.

O astfel de întâlnire ar putea avea loc la Minsk, capitala Belarusiei, în prezența președintelui american Donald Trump, a premierului britanic, cancelarului german Angela Merkel și a președintelui francez Emmanuel Macron, a adăugat Zelenski, ales președinte al Ucrainei în aprilie.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu este în măsură să răspundă la această propunere, apreciind că ar fi vorba de "un format complet nou".

Relațiile dintre Ucraina și Rusia sunt extrem de tensionate după mișcarea pro-europeană Maidan din iarna 2013-2014, care a antrenat căderea și fuga din Rusia a președintelui ucrainean de atunci, Viktor Ianukovici.

Ajungerea pro-occidentalilor la putere a provocat anexarea de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea. De atunci, un război între trupele ucrainene și separatiștii pro-ruși a izbucnit în estul Ucrainei, în care și-au pierdut viața aproape 13.000 de oameni.

Acordurile de pace de la Minsk, semnate în 2015 sub medierea Germaniei și Franței, au permis reducerea considerabilă a confruntărilor din estul Ucrainei, dar accese de violențe au loc în continuare în mod regulat.