Corespondență din Italia

Roma, sufocată de gunoaie. O româncă și-a făcut curat singură în fața blocului și acum riscă o amendă usturătoare

de Miruna Căjvăneanu     HotNews.ro
Luni, 8 iulie 2019, 13:48 Actualitate | Internaţional


Gunoaie in Roma
Foto: Hotnews
​Pe 2 iulie, Gabriela, o menajeră româncă de 34 de ani, stabilită la Roma, şi-a pus mănuşi, o mască de protecţie pe faţă, a luat o mătură şi a coborât în stradă să facă curăţenie. Gabriela lucrează pentru un pensionar de 74 de ani din zona Conca d’Oro, un cartier chic al capitalei. „Mi-a ajuns gunoiul în faţa uşii de la bloc, basta, aşa nu se mai poate. La Bucureşti nu s-ar fi întâmplat aşa ceva”, le-a spus jurnaliştilor de la Corriere della Sera. După ce a selectat gunoaiele şi le-a împărţit în tomberoane, cum a putut mai bine, Gabriela a spălat şi asfaltul din faţa blocului. Acum, riscă să ia o amendă usturătoare pentru că a udat o stradă publică. Iată doar unul din episoadele care demonstrează exasperarea cetăţenilor din capitala Italiei: de câteva săptămâni, Roma se confruntă cu una din cele mai grave crize din ultimii ani: cea a deşeurilor.

300 de tone de gunoaie rămân zilnic necolectate

Potrivit datelor oficiale, furnizate de principala companie de salubrizare a Romei, AMA, în capitala Italiei se colectează zilnic 4600 de tone de deşeuri, dintre care 2600 sunt gunoaie amestecate / nediferenţiate. Din cele 2600 de tone de gunoaie nediferenţiate, în ultimele săptămâni, zilnic, 300 de tone rămân în stradă. Firmele care ar trebui să asigure eliminarea lor nu au capacitatea de le gestiona corespunzător. Rezultatul este o situaţie periculoasă, agravată de canicula înregistrată în iunie şi iulie. Medicii italieni avertizează: în oraş s-au creat focare de infecţie în jurul tomberoanelor şi situaţia degenerează, punând în pericol sănătatea cetăţenilor.

În periferie, dar şi în cartierele mai elegante, s-au creat adevărate dealuri de gunoaie în jurul tomberoanelor. Nu sunt doar saci cu alimente putrezite, cutii şi sticle goale, ci şi îmbrăcăminte folosită, scaune, îmbrăcăminte sau chiar frigidere şi aparatură electronică stricată. Pe unele alei nu se poate circula deloc pe trotuar, iar maşinile fac slalom printre deşeuri. Cei care au ghinionul să locuiască la primele etaje sunt constrânşi de miasme să închidă geamurile şi să se baricadeze în casă. Disperaţi, cetăţenii fac fotografii cu „monnezza” (gunoi, în dialect roman) şi le posteză pe reţelele de socializare, cu apeluri către autorităţi, să ia măsuri urgente: „Doamna primar, veniţi să vedeţi munţii de gunoaie din faţa blocului!”, scriu romanii exasperaţi.

Apelul medicilor

Pe 1 iulie, Organizaţia Medicilor din Roma a tras un semnal de alarmă. Într-o scrisoare deschisă adresată primăriei Romei, Regiunii şi miniştrilor competenţi, doctorii afirmă că „există un risc grav cu privire la sănătatea populaţiei, un risc igienic şi sanitar. Trebuie luate urgent măsurile necesare, începând de la curăţarea zonelor din apropierea spitalelor, şcolilor şi pieţelor”. Se recomandă folosirea mănuşilor pentru a arunca gunoaiele. "Munții de gunoaie abandonate constituie un risc serios pentru sănătate, legat de proliferarea germenilor și a paraziților cu posibilitatea de a răspândi boli infecțioase prin contact direct sau indirect cu insecte sau prin contact cu excrementele de pasăre și rozătoare”. Scrisoarea menționează, de asemenea, riscul ca arderea containerelor să elibereze substanțe toxice.

Autorităţile, depăşite de situaţie

Ce fac autorităţile? Primăriţa Romei, Virgina Raggi, de la Mişcarea Cinci Stele, este considerată vinovată de situaţie, însă ea dă vina pe firmele de stocare şi tratare a deşeurilor. „Companiile care ar trebui să asigure prelucrarea şi depozitarea gunoaielor au întrerupt colaborarea cu AMA, (societatea de salubrizare a capitalei, n.red.) şi nu mai vor să preia gunoiul”, susţine Primăria.

AMA, societatea care se ocupă de gestionarea gunoaielor, dă vina pe lipsa de mijloace şi personal. Administratorul companiei susţine că „55 % din mijloacele de transport nu funcţionează şi mulţi angajaţi nu lucrează noaptea sau când e prea cald”. În condiţiile în care salariul mediu al unui „operator ecologic” în Italia este de circa 1500 de euro, fără a lua în considerare diferite bonusuri.

Criza deşeurilor devine astfel un joc politic între primărie şi regiunea Lazio, al cărei preşedinte, Nicola Zingaretti (Partidul Democrat), nu ezită să arate cu degetul proasta gestionare a crizei. A promis public, la începutul lunii iulie, că va contribui la rezolvarea situaţiei în şapte zile. Astfel, a emanat un ordin prin care cere tuturor firmelor de tratare a gunoaielor să primească deşeurile Romei. Însă nu a pus în calcul refuzul de a colabora, venit din partea firmelor de stocare, deşi legea prevede introducerea unor măsuri de urgenţă pentru protecţia mediului şi mai ales a sănătăţii populaţiei.

Gunoaiele Romei, trimise în Austria

Nu este prima oară când Roma se confruntă cu o situaţie alarmantă legată de deşeuri, cauza fiind lipsa unor structuri adecvate pentru eliminarea lor. O parte din deşeurile nediferenţiate ale capitalei ajung astfel să fie tratate în străinătate: potrivit unui raport citat de agenţia AGI, în 2017, 50.000 de tone de gunoaie din Roma au fost trimise spre tratare şi stocare în Austria.

Vladimir Putin şi Hugh Grant, „victime” colaterale ale crizei

Pe 4 iulie, Vladimir Putin s-a aflat în vizită la Roma. O ocazie specială, pentru care autorităţile s-au pregătit intens, cu o curăţenie de zile mari. 50 de străzi au fost închise traficului şi eliberate de gunoaie, în aşa numită green zone. Însă, în ton cu zicala „gunoiul după uşă”, ziariştii italieni au descoperit saci cu deşeuri depozitate pe străzile laterale. Ba chiar au reuşit să fotografieze o pungă uitată pe asfalt chiar în faţa coloanei cu maşini luxoase ale preşedintelus rus. „Italia ar avea nevoie de un Putin care sigur ştie să ţină străzile curate”, au spus câţiva manifestanţi cu tricouri pro ruseşti, în timp ce pe reţele de socializare una din cele mai distribuite caricaturi era cea a liderului de la Kremlin, călare la bustul gol pe un mistreţ, printre gunoaiele Romei.

Şi actorul Hugh Grant a avut parte de un rol (de figurant) tragicomic în contextul crizei gunoaielor. Aflat în vizită la Roma, în seara de 4 iulie, a smuls din mână telefonul unei femei care făcea un video pe una din străzile din centrul capitalei. Presa internatională a relatat episodul, afirmând că actorul a crezut că e victima unor paparazzi. Adevărul a ieşit la iveală: cea care filma era chiar preşedinta societăţii de salubrizare AMA, care, în incognito, controla şi filma comercianţii care aruncă ilegal gunoaiele în stradă. „Nu ne filmau pe noi, deci ştiam că nu sunt paparazzi. Pur şi simplu au pus piciorul în faţa noastră şi au fost foarte nepoliticoşi”, s-a apărat actorul.

Între timp, cetăţenii Romei, cunoscuţi pentru capacitatea lor de a face haz de necaz, au inaugurat un concurs de fotografii pe internet, „La monnezza più bella” (Gunoaiele cele mai frumoase). Regulamentul e simplu: „vor câştiga fotografiile cu cea mai bună compoziţie, atât din punct de vedere al subiectului, cât şi din punct de vedere grafic”.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


35929 vizualizari

 • +17 (41 voturi)    
  Daca turcii si rusii nu ar fi existat (Luni, 8 iulie 2019, 14:01)

  alibaba_zeul_meu [utilizator]

  Romania era mult mai avansata decat Italia.
  • +5 (33 voturi)    
   asa este (Luni, 8 iulie 2019, 14:12)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui alibaba_zeul_meu

   Turcii ne-au tras in jos din evul mediu pana in epoca moderna, iar rusii in epoca contemporana
   Totusi, nu ajungeam la nivelul italienilor ptr ca suntem o tara mai mica si fara asa posibiliatati de navigatie pe mari si oceane, cum este Italia
   • +3 (25 voturi)    
    aurolac patriotic (Luni, 8 iulie 2019, 15:44)

    Poiana lui Occam [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    face realitatea mult mai suportabila.
    Nu e vina noastra, e vina unora rai care ne impiedica sa ne afirmam,
    S-o tinem tot asa.
    Si mai tragem din punga.
  • +26 (28 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 8 iulie 2019, 14:31)

   [anonim] i-a raspuns lui alibaba_zeul_meu

   • +3 (5 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Luni, 8 iulie 2019, 16:32)

    [anonim] i-a raspuns lui

   • -1 (3 voturi)    
    Aia nu (Luni, 8 iulie 2019, 20:43)

    Mironescu Valeriu [anonim] i-a raspuns lui

    erau turci, rusi, sau italieni, eram noi, prosti (in sensul lipsei de informatie), cu reflexe specifice unui regim totalitar. Erau si unii care stiau niste lucruri, dar nu le-au folosit pentru ridicarea tarii, ci in scop propriu sau de grup. Astfel, in timp ce noi eram in strada, ei puneau mana pe economie. Acum isi lanseaza odraslele in politica, iar noi avem asteptari mari de la ei! Asteptam!!!
  • +7 (21 voturi)    
   Adanc, din putul gandirii (Luni, 8 iulie 2019, 14:31)

   Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui alibaba_zeul_meu

   Si soarele s-ar invarti in jurul Romaniei
   • +5 (17 voturi)    
    totusi, (Luni, 8 iulie 2019, 15:09)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui Inapasevedeinvers

    hai sa judecam la scara istoriei: Imperiul otoman a luat sub forma de pesches, haraci si alte impozite, mai ales dupa anul 1714 cand s-au instalat domniile fanariote, 90% din PIB% Moldovei si tot 90% din PIB-ul Tarii Romanesti. Pana in anul 1877, cand ne-am declarat independenta, turcii inca faceau incursiuni in Oltenia si sudul tarii ca sa fure grau, alimente, fete si baieti.
    Asa ca, in aceste conditii , Moldova si Tara Romaneasca abia supravietuiau la scara istoriei...de unde sa se mai si dezvolte??
    marea dezvoltare a venit dupa unirea cu Ardealul, in 1918. Din pacate ea a fost rupta de intrarea sub sfera sovietica, in 1947
    • +4 (12 voturi)    
     Hmmm, Romania Mare avea un nivel de trai (Luni, 8 iulie 2019, 15:40)

     Maspp [utilizator] i-a raspuns lui bancher

     mai mic decat al tarilor din jur. Eram sub Bulgaria, Ungaria, Polonia, Cehoslovacia, Grecia.
     https://www.reddit.com/r/Romania/comments/3bwu45/pib_pe_cap_de_locuitor_%C3%AEn_europa_18801938/
    • +5 (9 voturi)    
     Si iata cat de tari au ajuns turcii (Luni, 8 iulie 2019, 16:05)

     Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui bancher

     ... cu tot ce au furat de la noi si nu numai de la noi.
     Conteaza cum folosesti resursele si cu ce minte le pui in valoare.
     Daca am fi avut mai multa minte decat ei, am fi luat noi de la ei.
    • +12 (16 voturi)    
     Draga domnule (Luni, 8 iulie 2019, 16:44)

     amicugri [utilizator] i-a raspuns lui bancher

     A curs multa apa pe Dunare de la pasopt incoace. Sa-i mai lasam pe turci sa se odihneasca.
     Doar daca Ceasca n-a fost turc cumva.
     • +5 (7 voturi)    
      Simpatic (Luni, 8 iulie 2019, 22:31)

      Maspp [utilizator] i-a raspuns lui amicugri

      Da, intotdeauna altcineva a fost vinovat pentru situatia acestei tari. Cum se face totusi ca grecii aflati la o aruncatura de bat de turci, si-au pastrat si identitatea, si-au obtinut independenta cu vreo 50 de ani inaintea noastra si au avut intotdeauna un nivel de trai peste al nostru.
  • +10 (14 voturi)    
   daaaa (Luni, 8 iulie 2019, 15:32)

   Motanul_incaltat [utilizator] i-a raspuns lui alibaba_zeul_meu

   Si daca castigau dacii razboiul... doar ca nu aveau cum.
   Cu turcii s-au batutt si ei, chiar mai mult si mai tare decat noi, iar noi am scapat de turci datorita rusilor.
   Hai sa ne vedem lungul nasului si sa ne apucam de treaba, fara sa ne mai comparam.
   Si fa o plimbare prin Italia si vezi cum arata
   • +5 (9 voturi)    
    Treci prin... (Luni, 8 iulie 2019, 17:42)

    Cetateanu [utilizator] i-a raspuns lui Motanul_incaltat

    Treci si prin sudul Itaiei. De exemplu Napoli. Si daca n-ai timp fa un tur cu google maps. Sau vezi Gomora, emblematic serial pentru zona sudica a Italiei... Sper sa n-ajungem chiar acolo. Desi daca dai o tura prin Ferentari s-ar putea sa -ti schimbi parerea.
  • +8 (10 voturi)    
   daca, daca.. (Luni, 8 iulie 2019, 16:03)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui alibaba_zeul_meu

   si daca nu ne invadau romanii, tot cu caractere latine scriam.
  • +6 (8 voturi)    
   Sau dacă romanii erau mai puțin (Luni, 8 iulie 2019, 18:02)

   mr_mojo [utilizator] i-a raspuns lui alibaba_zeul_meu

   Trădători și hoți.
   Rușii și turcii nu au nici o vină.
 • +12 (16 voturi)    
  faci curatenie (Luni, 8 iulie 2019, 14:06)

  liviu_ [utilizator]

  amenda!
  se vede ca sunt asa mai comunisti ca noi....
 • +16 (18 voturi)    
  .... in Italia ..... (Luni, 8 iulie 2019, 14:15)

  cbogdan [utilizator]

  In Italia salubrizarea este afacerea Mafiei - s-a schimbat ceva ?
  • +6 (8 voturi)    
   Aici e spilu. (Luni, 8 iulie 2019, 16:06)

   Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui cbogdan

   Ca sunt resurse necontrolabile, iar in gunoi se pot spala banii murdari .
 • +12 (20 voturi)    
  da, mereu sunt alţii de vină (Luni, 8 iulie 2019, 14:20)

  Cosimo [utilizator]

  Da, dacă ruşii şi turcii n-ar fi existat, românii n-ar mai fi dat manelele la maxim zi şi noapte.
  • +3 (11 voturi)    
   da, e posibil ca nu. (Luni, 8 iulie 2019, 15:11)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui Cosimo

   In perioada interbelica fiecare cetatean isi stia locul in societate, clasele erau bine structurate si diferentiate, nu vedeai tigan in centru decat daca il trimitea angajatorul cu o treaba precisa.
   Rusii si comunistii au fost cei care au dat totul peste cap...amestecand clasele si punand muncitori necalificati pe post de director general.
   • -4 (6 voturi)    
    Nu pot sa cred! (Luni, 8 iulie 2019, 16:08)

    Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    Asa era si in Africa de Sud
   • -1 (5 voturi)    
    Te-au lăsat în centru și tu-i hulești. (Luni, 8 iulie 2019, 17:12)

    prec [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    Rușine să-ți fie.
 • +13 (15 voturi)    
  pensii speciale si indemnizatii pentru speciali (Luni, 8 iulie 2019, 14:24)

  Poiana lui Occam [utilizator]

  pentru diplomati, securisti, militieni, parlamentari, care au cintribuit atat de mult la progresul natiei.
  Ce-i drept, mult mai putin decat cei care strang gunoiul in fiecare zi.
 • +15 (17 voturi)    
  Incompetenta primariei (Luni, 8 iulie 2019, 14:54)

  ilie.pustiu [utilizator]

  Roma e condusa de miscarea populista M5S. Primarita a propus acum 2 ani sa se colecteze monedele aruncate de turisti in Fantana Trevi pentru a suplimenta bugetul. Asta e nivelul.
  • +4 (6 voturi)    
   Populistii - numai gura e de ei! (Luni, 8 iulie 2019, 16:09)

   Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui ilie.pustiu

   De atata gura nu-si mai aud nici gandurile.
 • +3 (5 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 8 iulie 2019, 15:41)

  [anonim]

 • +7 (7 voturi)    
  Sudul e in toate cele ce sunt italiene :) (Luni, 8 iulie 2019, 16:23)

  Absurdistanul [utilizator]

  cred ca cei care administreaza acest serviciu la nivel de autoritate locala, sunt butonati de cei care de regula, se ocupa de serviciul gunoaielor si la Napoli, si la Milano si la Torino, si la Bari.

  Niste neni din Sud :))))

  Italia nu va scapa de acest flagel, niciodata si sufera pe mana ei 100%.
 • 0 (2 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 8 iulie 2019, 20:51)

  [anonim]

 • +1 (1 vot)    
  Contraventia nu exista (Marţi, 9 iulie 2019, 9:28)

  CipE [utilizator]

  Conform articolului, Gabriela a afirmat ea insasi ca ar risca sa fie acuzata de "aver bagnato il suolo pubblico". Din fericire, nu exista o regula sau o amenda care sa pedepseasca asta la Roma... https://sso.comune.roma.it/web-resources/cms/documents/2014_reg_polizia_urbana.pdf. Poate sta linistita.

  (In alta parte a tarii, in Emilia-Romagna, este interzis sa fie udat solul public in conditii extreme in care se pot forma straturi de gheata - "È vietato bagnare il suolo pubblico o soggetto a pubblico passaggio quando, a causa della temperatura esterna, vi sia pericolo di formazione di lastre di ghiaccio.")


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by