Autoritățile din California continuă să evalueze daunele provocate de cutremurul de sâmbătă, cel mai mare din regiune care a avut loc în ultimii 20 de ani și care s-a simțit din Sacramento până în Mexic, scrie The Guardian.

California in 2011Foto: Google Maps

Guvernatorul, Gavin Newsom, a declarat stare de urgență și a avertizat locuitorii să fie atenți la posibile noi cutremure.

"Sunt recunosctător tuturor celor care au partcipiat la eforturile de refacere, pe timpul nopții și în această dimineață", a scris Newsom pe Twitter. De asemenea, acesta a solicitat o declarație a stării de urgență din partea președintelui, care ar debloca fondurile federale pentru susținerea comunităților afectate.

Newsom a afirmat că aceste cutremure reprezintă un "apel de deșteptare" pentru stat și pentru alte părți din SUA. Locuitorii din orașul Ridgecrest, au fost loviți de un cutremur cu magnitudinea de 7.1, după ce un alt cutremur de 6.4 lovise teritoriul, cu 34 de ore în urmă.

Șeful serviciului de pompieri din Kern, David Witt, a anunțat că nu au fost înregistrate decese, însă pagubele nu sunt încă evaluate complet.

Experții au avertizat că teritoriul din sudul Californiei ar putea fi afectat de cutremure semnificative din nou în viitorul apropiat. Există o șansă de 1 la 10 ca un alt cutremur cu magnitudinea de 7.0 să lovească zona în următoarea săptămână, iar în ceea ce privește probabilitatea ca un cutremur de 5.0 să lovească, aceasta se apropie de 100%, a afirmat seismologul Lucy Jones, de la Institutul de Tehnologie California.

Cele două cutremure recente au fost cele mai puternice din regiune, din anul 1994, când un cutremur de 6.7 a lovit valea San Fernando, cauzând 57 de morți și daune în valoare de miliarde de dolari.