Zeci de mii de persoane au participat duminică la o nouă manifestație la Hong Kong, orașul fiind de mai multe săptămâni scena unor ample proteste provocate de un proiect de lege care prevedea facilitarea extrădărilor din Hong Kong spre China, scrie Mediafax, citând postul NBC News.

Protestatarii de la Hong Kong patrund in ParlamentFoto: Captura Twitter

Mulți protestatari erau îmbrăcați în tricouri negre, unii dintre ei fluturau steaguri similare cu cele folosite în perioada când oraşul era colonie britanică sau purtau pancarte, inclusiv una cu mesajul "Extrădare în China, dispariție pentru totdeauna". Protestul s-a desfășurat în apropierea unei gări din Hong Kong care face legătura între orașul autonom și restul teritoriului chinez.

Organizatorii au estimat că la protest au participat aproximativ 230.000 de persoane, în timp ce poliția a estimat că au fost 56.000 de protestatari. Aproape de miezul nopții, când mai rămăseseră doar câteva sute de protestatari, forțele de ordine au intervenit pentru a dispersa manifestanții care blocau o stradă. În urma violențelor între cele două părți au fost reținute cinci persoane, fiind acuzate de agresarea ori obstrucționarea ofițerilor de poliție.

Manifestația de duminică a fost prima acțiune majoră de protest după demonstrațiile violente din data de 1 iulie, atunci când protestatarii au ocupat și vandalizat clădirea Legislativului din Hong Kong.

Hong Kong-ul, care se bucură de o largă autonomie, este de mai multe săptămâni scena unor ample proteste provocate inițial de un proiect de lege despre care criticii susţin că ar permite extrădarea dizidenţilor politici din Hong Kong pe teritoriul Chinei, dar treptat s-au transformat într-o contestare generală a Guvernului local susţinut de Beijing.

Fostă colonie britanică, Hong Kong-ul a fost cedat Chinei de către Marea Britanie în anul 1997, cu condiţia ca acest teritoriu să păstreze "un nivel ridicat de autonomie, cu excepţia afacerilor externe şi a domeniului apărării" pentru o perioadă de 50 de ani. Astfel, acest teritoriu are un sistem legislativ diferit de cel al Chinei, prin intermediul principiului „O ţară, două sisteme”.