Ministerul de Externe de la Londra a inițiat o anchetă privind dezvăluirea unor note diplomatice confidențiale, scrise de Kim Darroch, ambasadorul britanic la Washington, în care acesta afirma despre Administrația Donald Trump că este "disfuncțională" și "ineptă", informează Mediafax citând cotidianul The Guardian.

Jeremy HuntFoto: Flickr/ Ted Eytan

Rândul său, Jeremy Hunt, ministrul britanic de Externe, a declarat despre depeșele trimise de ambasador că: "A fost o opinie personală. Nu este punctul de vedere al guvernului britanic. Nu este punctul meu de vedere. Continuăm să credem că, în timpul președintelui Trump, Administrația Statelor Unite nu este doar foarte eficientă, ci cel mai bun prieten posibil al Marii Britanii pe scena internațională".

De asemenea, Donald Trump l-a criticat pe ambasadorul Kim Darroch, spunând despre acesta că "nu a slujit bine Marea Britanie".

"Nu suntem mari fani ai acestui om (...) Pot spune niște lucruri despre el, dar nu-mi bat capul", a mai adăugat liderul de la Casa Albă.

Pe de altă parte, David Gauke, ministrul britanic al Justiției, a declarat pentru BBC că este important ca ambasadorii să poate oferi miniștrilor "sfaturi sincere, fără poleială".

Nigel Farage, liderul partidului Brexit și un susținător al lui Trump, a cerut demisa ambsadorului.

"Kim Darroch este total nepotrivit pentru această funcție", a afirmat Farage, spunând despre ambasador că este "un globalist, total opus doctrinei Trump".

Potrivit unor documente diplomatice confidențiale, divulgate de publicația Mail on Sunday, Kim Darroch, ambasadorul britanic la Washington, descria Administrația Donald Trump este "ineptă" și "disfuncțională", iar președintele SUA este "incompetent".

"Chiar nu credem că această administrație va deveni în mod substanțial mai normală; mai puțin disfuncțională; mai puțin imprevizibilă; mai puțin divizată în facțiuni; mai puțin stângace din punct de vedere diplomatic și ineptă", afirma Darroch într-o notă confidențială.

Totodată, Darroch l-a descris pe Donald Trump drept "nesigur pe sine" și "incompetent".

Darroch este unul dintre cei mai experimentați diplomați britanici, care și-a început mandatul la Washington în ianuarie 2016, înainte de alegerea lui Trump la Casa Albă.

Publicația săptămânală Mail on Sunday a precizat că documentele trimise de Darroch la Londra, care au fost probabil transmise presei de un funcționar din cadrul autorităților guvernamentale britanice, se referă la o perioadă ce începe cu anul 2017.

Într-o depeșă recentă, din 22 iunie, ambasadorul califică drept "incoerentă" și "haotică" politica externă a lui Trump în privința Iranului.

Ministerul de Externe de la Londra nu a negat veridicitatea documentelor diplomatice divulgate de presa britanică.