În timp ce Jeremy Corbyn este supus unor presiuni sporite pentru a-l convinge să adopte o poziţie anti-Brexit, Tom Watson le recomandă membrilor partidului să semneze o declaraţie publică prin care Partidului Laburist i se cere să devină un "partid al rămânerii" (în UE), potrivit The Guardian, citat de Rador.

Mars anti-BrexitFoto: Captura The Guardian

Printr-un demers pe care echipa lui Corbyn l-ar putea considera drept provocator, Watson a publicat online o declaraţie şi îi invită pe semnatari să-şi manifeste preocuparea faţă de poziţia Partidului Laburist.

"Ca partid în sprijinul rămânerii, nu ne vom bucura de sprijinul fiecărui alegător, dar este singura cale prin care Partidul Laburist poate câştiga şi totodată singura modalitate de a ne păstra o ţară unificată", se spune în declaraţie.

După performaţele dezastruoase ale partidului la alegerile europene din mai, când şi-a adjudecat numai 14% din voturi, poziţia Partidului Laburist a evoluat deja. Corbyn a spus de mai multe ori, inclusiv în Camera Comunelor, că orice acord pe tema Brexitului - sau a unui Brexit fără acord - trebuie supus votării.

Săptămâna trecută, el i-a spus Theresei May următoarele: "Indiferent cine va fi prim-ministru, el va trebui să se bucure de sprijinul acestei camere, astfel încât, cu siguranţă, el nu va primi un mandat de a forţa această ţară să ajungă la un dezastruos Brexit fără acord. Indiferent de noul plan cu care va veni noul lider conservator, după trei ani de eşecuri, el va trebui să se dovedească încrezător şi să se adreseze din nou oamenilor pentru ca ei să-şi spună părerea despre acordul convenit în parlament".

Dar Watson se numără printre acei membri ai cabinetului din umbră care acum ar dori să-l vadă pe Corbyn mergând şi mai departe, angajându-şi partidul într-o campanie în sprijinul rămânerii cu ocazia unui eventual al doilea referendum.

Câţiva dintre aliaţii cei mai apropiaţi ai lui Corbyn, respectiv, Diane Abbott şi John McDonnell, au spus şi ei că vor această clarificare, întrucât problema preocupă tradiţionala limită stânga-dreapta din sânul partidului. Corbyn a declarat că încă mai examinează problema şi, în plan privat, a amintit de lecţiile istorice oferite de guvernul lui Harold Wilson.

Declaraţia lui Watson subliniază: "Tradiţiile democratice ale Partidului Laburist ne impun obligaţia de a câştiga alegerile. Fără putere nu putem realiza nimic. Ca partid în sprijinul Brexitului, noi nu vom mai câștiga or, asta ar fi prea mult. Întrucât iubim Marea Britanie şi pentru că noi credem în Partidul Laburist, vom lupta mereu şi mereu pentru ca Marea Britanie să rămână în UE. Următorul pas, pe care doar Partidul Laburist îl mai poate face, trebuie să se bucure de votul populaţiei legat de fiascoul Brexitului, laburiştii trebuind să se afle în fruntea campaniei pentru rămânere".

În declaraţie se mai arată că "un guvern laburist democratic şi socialist - egalitate, dreptate socială, şanse egale şi prosperitate pentru toţi britanicii - se va instala rapid în momentul când vom recâştiga încrederea oamenilor".