Oficialii din cadrul serviciilor de urgență din sudul statului american California au anunțat că se pregătesc pentru eventuale replici periculoase după puternicul cutremur produs vineri seară, care a avariat clădiri, a rupt conducte de gaze și a provocat numeroase incendii în zona epicentrului, relatează Reuters. Potrivit autorităților, mai multe persoane au fost rănite ușor, dar nu au fost raportate decese. În două provincii, Ridgecrest și San Bernardino, este decretată stare de urgență.

Sudul Californiei, zguduit de doua cutremure mariFoto: Captura CNN

Puternicul seism cu magnitudinea de 7,1 grade care a lovit vineri, în cursul serii, orașul Ridgecrest din Deșertul Mojave, situat la marginea Parcului național Death Valley, a zguduit zona cu o forță de opt ori mai mare decât cel de 6,4 grade produs în regiune cu doar 34 de ore înainte. De asemenea, este și cel mai mare seism înregistrat în această zonă în ultimii 20 de ani, conform CNN.

Cutremurul de joi a fost urmat de peste 1.400 de replici, iar, potrivit datelor Institutului american de geofizică (USGS), după cel de vineri seara s-a produs până acum, în medie, câte o replică pe minut.

Potrivit CNN, autoritățile le-au transmis localnicilor să se aștepte la replici chiar și de 6 grade magnitudine.

Guvernatorul statului California, Gavin Newsom, a solicitat asistență federală și a plasat Departamentul pentru Servicii de Urgență (OES) al Californiei în alertă maximă.

„Au fost semnalate numeroase incendii, incendii structurale, majoritatea ca urmare a scurgerilor de gaze sau a ruperii conductelor de gaze”, a informat directorul OES, Mark Ghilarducci, într-o conferință de presă susținută vineri noapte.

Cutremurul a provocat de asemenea avarii la conducta principală de apă și a afectat rețeaua de electricitate și comunicațiile în mai multe zone din Ridgecrest, un oraș cu aproximativ 27.000 de locuitori, aflat la circa 200 de kilometri nord-est de Los Angeles.

Nu au fost raportate decese sau persoane grav rănite, a informat la rândul său poliția. Însă Ghilarducci a precizat că nu se va ști încă adevărata amploare a pagubelor până dimineață, sâmbătă.

„A fost un cutremur foarte mare și știm de asemenea că va urma o serie de replici”, a afirmat Ghilarducci, adăugând că departamentul său se confruntă cu o „provocare” în a găsi resursele necesare pentru a acționa în zona izolată în care s-a produs cutremurul. „Nu e ceva ce se va încheia imediat”, a spus el.

Numeroși localnici au postat pe rețelele de socializare imagini din timpul seismului. Vezi și momentul în care cutremurul întrerupe transmisia postului local de televiziune KCAL/KCBS, afiliat CNN: