Botezul fiului prințului Harry al Marii Britanii, Archie Mountbatten, va avea loc sâmbătă, la castelul Windsor. Va fi un eveniment privat, iar numele nașilor copilului nu vor fi făcute publice, scrie agenția DPA, citată de Mediafax.

Harry, Meghan si fiul lor, ArchieFoto: Instagram/ SussexRoyal

Copilul va fi botezat de arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, liderul spiritual al Bisericii anglicane.

"Numele nașilor, potrivit propriilor dorințe, nu vor fi făcute publice", se arăta într-un comunicat dat publicităţii săptămâna aceasta de reprezentanții palatului Buckingham, reședința oficială a reginei Elizabeth a II-a.

Decizia a stârnit controverse în presa din Marea Britanie, mai ales după ce, în urmă cu o săptămână, s-a descoperit că renovarea noii reședințe a prințului Harry, Frogmore Cottage, de pe domeniul Windsor, i-a costat pe contribuabilii britanici 3 milioane de dolari.

Grupul anti-monarhist Republic a criticat faptul că a fost cheltuită o sumă atât de mare de bani într-o perioadă în care serviciile publice se confruntă cu presiuni financiare.

Criticii au sugerat că evenimente precum botezurile regale ar trebui să fie publice, dar prințul Harry și soția sa, ducesa Meghan de Sussex, au insistat asupra faptului că au dreptul la viață privată.

Presa britanică a speculat că Genevieve Hillis și Lindsay Roth, cele mai bune prietene ale ducesei Meghan, s-ar putea număra printre nași, mai ales după ce cele trei au fost văzute asistând împreună la un meci de tenis de la turneul de la Wimbledon, din Londra. Printre alți posibili nași se numără Thomas și Charlie van Straubenzee, prieteni buni ai lui Harry.

Printre oaspeții la ceremonie s-ar putea număra tatăl lui Harry, prințul moștenitor Charles, cu soția sa, ducesa Camilla, precum și fratele proaspătului tată, prințul William, cu soția sa, ducesa Catherine de Cambridge.

Mama ducesei Meghan, Doria Ragland, ar putea și ea să participe, dar bunica lui Harry, regina Elizabeth a II-a, are un alt angajament oficial.

Pentru ceremonia religioasă, părinții bebelușului ar trebui să perpetueze o tradiție foarte dragă familiei regale britanice. Archie Mountbatten ar trebui să poarte aceeași ținută cu care au fost îmbrăcați verişorii săi, prințul George, prințesa Charlotte şi prinţul Louis, copiii ducilor de Cambridge, când au fost botezați. Este vorba despre o replică din dantelă şi satin a rochiei pe care regina Victoria a comandat-o pentru botezul fiicei sale, prințesa Victoria, din 1841, devenită între timp ținuta oficială la botezurile membrilor familiei regale. Prea fragilă pentru a mai fi îmbrăcată în prezent, istorica piesă este conservată în arhivele familiei, dar, din 2008, o replică a acesteia, realizată integral manual, este disponibilă pentru noii moștenitori.

Până în prezent, micul Archie Harrison Mountbatten-Windsor nu a părăsit oficial Frogmore Cottage.

Archie Harrison Mountbatten-Windsor, primul copil al ducilor de Sussex, s-a născut într-un spital privat din centrul Londrei, pe 6 mai. Cel de-al optulea strănepot al reginei Elizabeth a II-a a Marii Britanii este al șaptelea în ordinea succesiunii la tron.

Prinţul Harry, în vârstă de 34 de ani, al șaselea în ordinea succesiunii la tronul Marii Britanii, şi fosta actriţă americană Meghan Markle, în vârstă de 37 de ani, s-au căsătorit pe 19 mai 2018, după o relație de doi ani. Ceremonia de nuntă, care a avut loc la capela St. George de pe domeniul Windsor, a fost una impresionantă, tradiţională, presărată cu elemente moderne, care s-a desfăşurat sub privirile lumii întregi.