Un cutremur de suprafaţă cu magnitudinea 7,1 grade s-a produs în statul american California, la doar o zi după cel mai puternic seism înregistrat în regiune în ultimii 25 de ani, anunţă Institutul de Geofizică din SUA (USGS). Mai multe persoane au fost rănite. De asemenea, au fost înregistrate scurgeri de gaze și incendii în urma seismului, iar serviciile de urgență intervin, au anunțat autoritățile, citate de Reuters și BBC.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cutremurul a avut loc vineri, la ora locală 20.19 (06.19, sâmbătă, ora României), în apropierea orașului Ridgecrest, la o zi după seismul de 6,4 grade, cel mai puternic înregistrat în ultimii 25 de ani tot în această zonă.

Epicentrul cutremurului a fost la 17 kilometri de orașul Ridgecrest, la 138 de kilometri de Bakersfield și la 202 kilometri de Los Angeles, potrivit Centrului Seismologic Euro-Mediteranean (CSEM), care a precizat că seismul s-a produs la o adâncime de doar 10 kilometri.

Departamentul de pompieri din districtul San Bernadino a anunțat că seismul a provocat daune unor clădiri. Mai multe persoane au fost rănite.

De asemenea, au fost înregistrate mai multe scurgeri de gaze și incendii în urma cutremurului, iar serviciile de urgență intervin, au anunțat autoritățile.

"Avem incendii, avem scurgeri de gaze, avem mai multe persoane rănite, avem pene de curent. Gestionăm situația cât de bine putem”, a declarat Peggy Breeden, primarul orașului Ridgecrest.

Departamentul de Pompieri din San Bernardino a transmis că "daunele sunt mai semnificative decât la cutremurul din ziua anterioară”.

"Mai multe scurgeri de gaze au fost detectate în zonele Trona și Argus. Pompierii au remediat situația unde a fost posibil și au evacuat cetățenii din locuințe unde scurgerile de gaze sunt încă active”, au transmis reprezentanții Departamentului de Pompieri printr-un mesaj publicat pe Twitter.

Potrivit USGS, seismul de vineri a eliberat de opt ori mai multă energie decât cel de joi, cu magnitudinea 6,4, care a zguduit clădiri şi a speriat locuitorii din sudul Californiei pe când aceştia se pregăteau să sărbătorească Ziua Independenţei pe 4 iulie.

Deşi cutremurul de vineri a eliberat o energie mult mai mare în comparaţie cu seismul din Northridge, pagubele estimate potrivit primelor informaţii sunt mai mici întrucât epicentrul a fost într-o regiune izolată, slab populată. Cu toate acestea, seismul a fost resimţit pe o suprafaţă vastă, până în oraşul El Segundo de pe coasta pacifică, din apropierea Aeroportului Internaţional din Los Angeles, iar la est, până în Las Vegas.

Cel mai recent cutremur puternic din sudul Californiei a avut magnitudinea 6,7 şi s-a produs în Northridge, în 1994, provocând moartea a 57 de persoane şi pagube materiale în valoare de miliarde de dolari.