Iguanele americane din însorita Floridă pot fi scuzate că n-au dat dovezi de patriotism în jurul datei de 4 iulie. Florida Fish and Wildlife Commission, care protejează crocodilii și impune reguli stricte pentru vânătoarea de căprioare, a pus pe lista neagră aceste creaturi solzoase, lungi de peste un metru, cunoscute drept iguane verzi.

HotNews.roFoto: Hotnews

Comisia a emis o directivă care descrie iguana verde ca o specie invazivă, citând pagubele pe care le produce digurilor, trotuarelor și plantelor. Iguanele sunt apărate doar de legea anti-cruzime, a adăugat comisia. Proprietarii nu trebuie să aibă vreun permis pentru a le ucide. „Proprietarii sunt încurajați să omoare iguanele verzi pe proprietățile lor oricând este posibil. Ele pot fi ucise tot timpul anului și fără permis pe 22 de terenuri publice din sudul Floridei”, spune directiva.

Nu lăsați numele să vă păcălească – iguanele nu sunt originare din SUA și nu sunt întotdeauna verzi. Populația locală provine din animale de companie evadate sau din exemplare altfel introduse din America Centrală și de Sud, și care au găsit în canalele artificiale din sudul Floridei un loc numai bun de colonizat. Florida de Nord e un pic mai rece, așa că acolo nu sunt probleme.

Iguana verde este de obicei albastră sau maro spre aproape negru. Unii adulți pot avea o colorație portocalie sau roz în unele perioade ale anului. Puii și iguanele verzi tinere sunt de un verde strălucitor. Ele cresc mari. Masculii ajung la 1,5 m lungime și la aproape 7 kg. Femelele au dimensiuni similare cu ale masculilor, dar de obicei nu depășesc 3 kg. Trăiesc 10 ani în sălbăticie și de două ori mai mult în captivitate.

Nu primesc vreun semn de dragoste de la Joseph „The Croc Doc” Wasilewsky, expert în crocodili și iguane la University of Florida: „Ele sunt o problemă serioasă din multe puncte de vedere. Distrug agricultura, strică drumuri, pot avaria transformatoare electrice, pot transmite salmonela și sunt periculoase pentru Federation of Aviation Administration”. Totuși, lui Wasilewsky îi pare rău că este nevoie să fie exterminați acești mini-monștri verzi: „Mă întristează că aceste animale magnifice, ca și multe alte specii invazive de reptile, trebuie eliminate. Dar nu există alternativă”. (USA Today)