Opozantul venezuelean Juan Guaido, care încearcă de aproape şase luni să-l înlăture pe Nicolas Maduro de la preşedinţie, le-a cerut vineri susţinătorilor săi "să nu se predea" în timpul unei manifestaţii la Caracas, în timp ce orice dialog cu guvernul este pentru moment suspendat, relatează AFP citat de Agerpres.

​Juan GuaidoFoto: Captura video

"Nu vă predaţi! Vom reuşi! Să nu aveţi nicio îndoială, vom reuşi", le-a spus Juan Guaido simpatizanţilor săi veniţi pentru a manifesta împotriva preşedintelui socialist, cu prilejul zilei naţionale.

Acest marş "împotriva încălcărilor drepturilor omului" comise, potrivit participanţilor, de "dictatura" lui Nicolas Maduro, a reunit câteva mii de persoane, în timp ce manifestaţiile de la începutul anului adunau zeci de mii de susţinători.

"Vă cer să aveţi încredere. Există îndoieli? Da, există. Este normal (...), ascultăm şi acceptăm criticile, dar vă cer să aveţi încredere în noi", a mai spus Juan Guaido, căţărat pe o camionetă.

"Uneori motivaţia mea scade, dar nu mă voi opri din a protesta", a explicat pentru AFP Rocio Gonzalez, o simpatizantă a lui Guaido.

Opozantul de centru-dreapta, recunoscut preşedinte de circa 50 de ţări, încearcă din ianuarie să-l înlăture pe Nicolas Maduro de la putere, un "uzurpator" care a obţinut un nou mandat în urma unor alegeri prezidenţiale "frauduloase" în 2018, potrivit lui.

Juan Guaido s-a angajat şi pe calea dialogului cu guvernul. Două runde de convorbiri au avut loc în mai la Oslo între delegaţii opoziţiei şi cei ai taberei prezidenţiale, fără un rezultat tangibil.

Însă în această săptămână el a exclus orice nou dialog după decesul căpitanului de corvetă Rafael Acosta Arevalo, un militar mort în detenţie "după ce a fost torturat" din ordinul "dictaturii criminale".

În discursul său de vineri, Juan Guaido a precizat că nu îi este teamă de dialog, dacă acesta permite concretizarea celor trei obiective ale sale: plecarea lui Nicolas Maduro, instalarea unui "guvern de tranziţie" şi organizarea de "alegeri libere".

Cu puţin timp înainte, la celălalt capăt al Caracasului, Nicolas Maduro a evocat şi el dialogul, în cadrul unui discurs rostit la o defilare militară care a avut loc cu prilejul zilei naţionale. El şi-a repetat "apelul" la noi convorbiri.

"Săptămâna viitoare, vă vom anunţat veşti bune", a promis şeful statului, care se consideră un moştenitor al preşedintelui defunct Hugo Chavez.