Președintele chilian, Sebastián Piñera, a anunțat că țara sa a interzis accesul a peste 100 de cetățeni venezueleni care au legături cu președintele Nicolas Maduro, după ce ONU a publicat un raport care relevă grave încălcări ale drepturilor omului de către regimul de la Caracas, potrivit France 24 citat de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Vom interzice accesul în Chile pentru peste 100 de persoane care au legături directe cu regimul dictatorial din Venezuela”, a spus Piñera în cadrul unei conferințe de presă.

Președintele chilian nu a menționat vreo persoană aflată pe respectiva listă, dar a anunțat că „sunt persoane care fac parte din Guvernul Venezuelei”.

Din aceste declarații nu a reieșit clar dacă vreun înalt oficial venezuelean a încercat să intre pe teritoriul Chile, țară care a primit peste 400.000 de cetățeni din Venezuela care și-au părăsit țara ca urmare a crizei economice și politice. Guvernul de la Santiago a anunțat recent că, potrivit estimărilor, alți 300.000 de venezueleni vor sosi în Chile până anul viitor.

O măsură similară a fost luată în luna ianuarie de Columbia, care i-a interzis accesul pe teritoriul său lui Nicolas Maduro și altor 200 de „colaboratori ai regimului” și a introdus o serie de măsuri menite să permită extrădarea cetățenilor străini care deja se află în Columbia și care colaborează cu regimul Maduro.

Anunțul lui Piñera vine în contextul unui raport al Organizației Națiunilor Unite, potrivit căruia forțele de securitate din Venezuela au ucis aproape 7.000 de persoane în ultimele 18 luni.

„Numărul de execuții extrajudiciare (...) este șocant de mare”, a declarat Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, în raportul publicat joi.

Piñera a mai anunțat că îi va solicita lui Bachelet să prezinte Curții Penale Internaționale toate dovezile care vin în sprijinul raportului.