Percepția că oamenii din alte grupuri rasiale arată la fel își are rădăcini în modul în care procesează creierele umane ceea ce văd, spun cercetătorii, relatează The Guardian.Astfel, cercetătorii spun că creierul dezindividualizează alte grupuri, iar rezultatele studiului ar putea contribui la combaterea prejudecăților rasiale.

HotNews.roFoto: Hotnews

Se știa demult că oamenilor le este mai ușor să diferențieze membrii aceleiași rase decât cei dintr-o rasă diferită, dar un nou studiu susține ideea că fenomenul își are rădăcina, cel puțin parțial, în procesele vizuale și neuronale.

Co-autorul unui studiu, Nick Camp, de la Universitatea Stanford, a relatat cum unui număr de 20 de participanți albi li s-au arătat o serie de imagini care au inclus fețe, numere și obiecte, în timp ce creierele lor erau scanate folosind un RMN - o tehnică care a permis echipei să identifice schimbările de activitate.

La 19 din cei 20 de participanți la studiu s-a activat o zonă mai mare a regiunii din creier care se ocupă cu recunoașterea facială în momentul în care au văzut o față albă comparativ cu o față a unei persoane de culoare.

La șase participanți nu s-a activat deloc în momentul în care li s-a prezentat fețele unor persoane de culoare.

Potrivit cercetătorilor, participanții au putut detecta mai bine diferențele fizice dintre persoanele albe.

Mai departe, participanții au trebuit să evalueze cât de diferite cred că sunt fețele unei rase, dacă două fețe sunt diferite și dacă au mai văzut fața înainte. Rezultatele au arătat că probabilitatea ca participanții să evalueze două chipuri de culoare ca fiind foarte similiare - sau că le-au mai văzut înainte - este mai mare decât în cazul chipurilor unor persoane albe, chiar dacă în ambele cazuri li s-au arătat imagini cu același nivel de similaritate.

Cu toate acestea, studiul are limitări, pentru că numărul subiecților a fost unul mic și toți subiecții au fost albi.

De asemenea, echipa nu a luat în vedere cât de diverși erau participanții grupurilor sociale, pentru că se așteaptă ca persoanele albe cu prieteni apropiați din grupuri rasiale diferite să fie mai sensibile la diferențe faciale din astfel de grupuri.