Premierul finlandez Antti Rinne insistă ca accesarea fondurilor europene trebuie condiționată de respectarea statului de drept, aceasta fiind una dintre temele discuțiilor avute vineri cu președintele în exercițiu al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Finlanda a preluată președinția Consiliului UE de la România, avertizată în numeroase rânduri de către organismele europene de încălcarea statului de drept.

Cladirea Comisiei EuropeneFoto: Comisia Europeana

Guvernul finlandez şi membri ai Comisiei Europene s-au întâlnit vineri cu ocazia începerii de către Finlanda a preşedinţiei semestriale a Consiliului UE şi pentru a discuta agenda acestei preşedinţii preluate de la România, scrie Agerpres, citând agenţia dpa. Finlanda a anunţat deja că un obiectiv central al preşedinţiei sale va fi promovarea leadership-ului global al UE în combaterea schimbărilor climatice. Printre alte priorităţi se numără bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027 şi apărarea ''valorilor europene'' precum statul de drept.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, s-a arătat optimist faţă de preşedinţia finlandeză, vorbind despre o caracteristică a Finlandei de a lucra în direcţia unui ''obiectiv comun'' şi a descris această ţară ca fiind una ''pragmatică, realistă, calmă, exact ce ne trebuie în următoarele şase luni''.

Juncker a avut vineri o discuţie cu premierul finlandez Antti Rinne, în timp ce alţi membri ai Comisiei Europene şi miniştri finlandezi au avut discuţii în diverse formate, înaintea unei reuniuni comune a executivului comunitar şi guvernului finlandez.

Rinne a insistat că unul din subiectele discutate este ''cum să legăm statul de drept de finanţarea'' din bugetul pe termen lung al UE. În programul preşedinţiei finlandeze se menţionează că vor continua eforturile de ''condiţionare a primirii fondurilor europene de respectarea statului de drept''.

Comisia Europeană a anunţat de anul trecut că vrea ca în viitorul buget multianual al UE - care va avea un gol de 12-14 miliarde de euro ca urmare a retragerii Marii Britanii - să condiţioneze accesarea fondurilor europene de situaţia statului de drept.

''Cu ajutorul noilor instrumente propuse, Uniunea va putea să suspende, să reducă sau să restricţioneze accesul la finanţarea din partea UE în mod proporţional cu natura, gravitatea şi amploarea deficienţelor care afectează statul de drept. O astfel de decizie ar urma să fie propusă de Comisie şi adoptată de Consiliu prin vot cu majoritate calificată inversă'', a menţionat Comisia Europenă în propunerile avansate în mai anul trecut privind bugetul multianual, pe care-l dorea să fie finalizat înaintea alegerilor europarlamentare de anul acesta, ceea ce nu s-a reuşit.

Oficiali polonezi au sugerat că Polonia ar putea bloca bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027 dacă se va încerca o astfel de condiţionare a accesării fondurilor europene. Propunerile Comisiei Europene reprezintă doar o etapă în elaborarea bugetului, care va fi definitivat în urma negocierilor la care participă instituţiile europene şi statele membre, pentru adoptarea formei finale fiind nevoie de votul unanim al tuturor statelor UE.