Elveția ocupă primul loc pe lista țărilor cu cele mai bune condiții de trai și de lucru, depășind Singapore, care a păstrat acest titlu pentru cinci ani consecutivi, scrie CNBC.

HotNews.roFoto: Hotnews

Standardele înalte de trai și salariile competitive sunt factori care au făcut orașele elvețiene locuri căutate de oameni. Însă stabilitatea politică și economică a țării, într-o perioadă de incertitudine la nivel global, a fost un element decisiv care a ajutat Elveția să urce în ierarhia realizată de HSBC Expat.

Anul trecut Elveția s-a clasat pe locul 8, după ce majoritatea persoanelor care s-au mutat aici din afara țării s-au declarat mulțumiți de climatul economic (80%) și de cel politic (86%). De asemenea, aproximativ 82% din cei care s-au mutat în Elveția pentru a lucra au susținut că standardul de viață este mai ridicat față de țara lor de origine.

Șapte din zece persoane care s-au mutat în Elveția au afirmat că se bucură de venituri disponibile mari, media acestora fiind de 111.587 de dolari, mai mare decât cea globală, de 75.966. Iar 70% au spus că locurile în care trăiesc sunt mai curate și 42% că se simt mai sănătoși fizic.

Raportul anului acesta, care se bazează pe răspunsurile a peste 18.000 de persoane expatriate, marchează prima oară în 5 ani când Singapore nu ocupă primul loc. Acum orașul-stat se află pe locul al doilea, însă în continuare reprezintă o opțiune foarte bună, mai ales pentru cei care intenționează să se mute împreună cu copiii peste hotare. În jur de 62% s-au declarat foarte mulțumiți de sistemul educațional din Singapore, afirmând că este mai bun decât cel din propria țară și 69% au menționat oportunitățile pe care sistemul le oferă copiilor, mai ales în ceea ce privește învâțarea limbilor străine.

Al treilea loc în clasament a fost ocupat de Canada, țara fiind renumită pentru acceptarea vizitatorilor străini. Spania ocupă primul loc în ceea ce privește bunăstarea mentală a locuitorilor, iar cei chestionați au declarat că au văzut îmbunătățiri legate de echilibrul dintre viața profesională și cea personală (67%).