ONU a acuzat Venezuela de faptul că utilizează strategii menite să insufle frică cetățenilor pentru a păstra puterea, înlăturând oponenții prin execuții ilegale, scrie BBC News.

HotNews.roFoto: Hotnews

Victimele sunt arestate și împușcate, iar scena crimei este manipulată astfel încât să sugereze că cei uciși au opus rezistență poliției, dezvăluie un raport. ONU solicită Venezuelei să pună capăt acestor "încălcări grave ale drepturilor economice, sociale, civile, politice și culturale".

Administrația lui Maduro nu a oferi încă un răspuns oficial pentru acest raport. Însă în trecut guvernul Venezuelei a respins acuzațiile de încălcare a drepturilor omului, susținând că acestea sunt "minciuni".

Maduro se află încă într-o luptă pentru putere cu Guaido, liderul Adunării Naționale. Acesta s-a autodeclarat președinte interimar în ianuarie și este susținut de peste 50 de țări, inclusiv de SUA și o mare parte a Americii Latine. De partea lui Maduro se află țări precum China și Rusia.

Aproximativ 4 milioane de oameni au fugit din țară din 2015, potrivit datelor ONU, în contextul unei crize economice severe care a rezultat într-o rată mare a șomajului și o lipsă cronică de hrană și medicamente. Noul raport ONU urmează să fie prezentat în cadrul Consiliului pentru Drepturile Omului, vineri. Acesta se bazează pe "558 de interviuri cu victime și martori ale încălcărilor drepturilor omului și a situației ecnomice deteriorate", din ianuarie 2018 până în mai 2019.

Cele mai șocante dezvăluiri sunt referitoare la numărul mare de crime pe care guvernul Venezuelei le-ar fi pus pe seama opunerii de rezistență a victimelor. Numărul acestora s-ar ridica la 5.287 anul trecut și 1.569 anul acesta, până în luna mai. ONU transmite că martorii au povestit cum Forțele Speciale (FAES) "manipulează scena crimei și dovezile. FAES plantează arme sau droguri și trag în aer sau în pereți pentru a sugera existența unei confruntări și pentru a arăta că victima s-a opus autorităților".

Astfel, ONU își exprimă îngrijorarea legată de faptul că autoritățile ar putea folosi FAES ca instrument de intimidare a populației și de menținere a controlului social.