Guvernul polonez îi pedepsește pe judecătorii care se opun reformelor sale controversate prin acțiuni disciplinare și campanii de denigrare, a declarat Amnesty International (AI). Îi atacă totodată și pe procurorii neascultători, a precizat ONG-ul din Londra într-un raport publicat joi, citează EUObserver și Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Iar asaltul lui la adresa statului de drept creează un climat în care violența îndreptată contra activiștilor de stânga scapă nepedepsită, avertizează AI.

Atacurile guvernului constituie o „tentativă nedisimulată de a-i reduce la tăcere [pe judecători] și de a-i lăsa fără autonomie”, afirmă raportul.

„Dacă judecătorii și procurorii nu pot funcționa independent, dreptul tuturor la un proces corect este periclitat.”

Raportul vine pe fondul activării unei proceduri UE de sancțiuni împotriva Poloniei, din cauza reformelor inițiate la scurt după ce partidul de dreapta Lege și Justiție (PiS) a câștigat puterea în 2015.

Iar raportul AI expune cât de hidos a devenit în practică noul sistem.

Într-un caz, judecătorul Waldemar Zurek, un critic fățiș al PiS, și familia sa au făcut obiectul unei anchete de luni de zile a Biroului Central Anticorupție, cuprinzând și raiduri la locuința și serviciul acestuia.

Judecătoarea Ewa Maciejewska a fost interogată două ore de un procuror disciplinar după ce solicitase o opinie curții UE de la Luxembourg cu privire la reformele PiS.

Judecătorul Igor Tuleya, solicitant și el al unei opinii similare, a fost perpelit în același fel.

„Lansarea unei anchete disciplinare împotriva judecătorilor pentru simplul fapt că și-au exercitat acest drept naște temeri grave cu privire la interferența în aplicarea legislației UE”, a declarat AI.

Judecătoarea Dorota Zabludowska a fost anchetată pentru primirea unui premiu de la un politician anti-PiS, Pawel Adamowicz, fostul primar din Gdansk, care a fost asasinat în ianuarie.

Judecătorii Olimpia Baranska-Maluszek, Arkadiusz Krupa și Monika Frackowiak au fost anchetați pentru diverse violări de procedură - după ce luaseră cuvântul în apărarea independenței judiciare la un festival polonez de muzică rock.

Judecătorul Dominik Czeszkiewicz a fost investigat după ce achitase un grup de protestatari anti-PiS.

Iar judecătorul Slawomir Jeksa a fost acuzat că și-a exprimat fără drept niște opinii politice atunci când a afirmat, în motivarea unui verdict prin care achita un alt protestatar anti-PiS, că politica ar trebui să fie menținută în afara procedurilor judiciare.

„Sunt judecătoare din 1984 și am trecut prin vremuri dificile [...] Iar adevărul este că acum este chiar și mai rău”, a declarat pentru AI judecătoarea Alina Czubieniak, vizată și ea de o acțiune disciplinară într-un dosar similar, referindu-se la Polonia comunistă de dinainte de 1989.

Cele mai multe proceduri au fost abandonate ulterior, în vreme ce altele sunt încă în curs.

Însă ele au fost acompaniate și de o campanie de ațâțare a urii dirijată de PiS, incluzând chiar și declarații de la cel mai înalt nivel, cum a procedat în aprilie primul ministru Mateusz Morawiecki, care i-a comparat pe judecători cu colaboraționiștii din perioada nazistă.

Un ONG finanțat de stat, Fundația Națională Poloneză, i-a denunțat pe judecători ca fiind o „castă specială” care se bucură de impunitate pentru crimele ei.

Un cont de Twitter intitulat KastaWatch a întreprins acțiuni de „hărțuire și injurii pe internet împotriva unor judecători cunoscuți pentru poziția lor critică” față de reformele PiS, a declarat AI.

„Există indicii conform cărora KastaWatch se folosește de informații secrete ori semi-secrete de la autoritățile guvernamentale”, a precizat AI, referindu-se la capturi foto cu documente UE confidențiale și la fotografii realizate de poliția poloneză la acțiuni de pichetare ale judecătorilor.

Campania PiS avea scopul de a „crea și menține un mediu de ostilitate fățișă față de ramura guvernării însărcinată cu protecția statului de drept”, a declarat AI.

Procurorii sunt și ei în colimator

Procurorii care au contestat linia politică a PiS s-au confruntat cu consecințe negative similare, afirmă AI.

Un exemplu este procurorul Krzysztof Parchimowicz, vizat de trei acțiuni disciplinare după ce îl criticase în presă pe ministrul PiS al justiției, Zbigniew Ziobro.

Procurorul Piotr Wojtowicz a fost cercetat pentru că a luat atitudine împotriva gestului lui Ziobro de a-și retrograda opozanții, acesta fiind doar unul dintre cele nouă cazuri de acest fel descoperite de AI.

Concomitent, loialiștii PiS iau unele decizii suspecte în dosare în care e implicată violența de stradă împotriva activiștilor de stânga.

Când niște huligani de extrema dreaptă au bătut 14 femei care țineau o pancartă anti-fascistă la un marș din Varșovia din 2017, procurorul a clasat dosarul.

„Atacatorii nu au intenționat să administreze o bătaie colectivă victimelor, ci mai degrabă doreau să-și exprime nemulțumirea cauzată de faptul că victimele se aflau pe ruta marșului lor”, a explicat el în motivarea deciziei.

Atunci când cinci huligani l-au bătut pe Andrzej Majdan, activist la ONG-ul anti-PiS Comitetul pentru Apărarea Democrației, tot în 2017, procurorul a sfârșit prin a-l inculpa chiar pe Majdan pentru „participare la un atac fizic”.

Raportul AI observă că reforma operată de PiS în 2017 cu privire la adunările publice a făcut ca „sute de protestatari să aterizeze în arestul poliției”.

Conform AI, de când a venit la putere, guvernul a revocat și a numit din nou „cel puțin” 130 de președinți și vicepreședinți ai unora dintre cele 377 de curți ale Poloniei.

Totodată i-a înlocuit pe toți cei 11 procurori șefi regionali, pe 44 din cei 45 de procurori șefi de comitat și pe 307 din cei 342 de procurori șefi districtuali, pentru ca din totalul de 6.000 de procurori ai țării să retrogradeze sau să dea afară 500.

Și în acest fel s-a putut „pierde independența justiției în decurs de trei ani”, a conchis AI.