"Avaria din cauza căreia reactorul VI al Centralei Nucleare de la Kozlodui a fost oprit miercuri nu este una inofensivă", a declarat Gheorghi Kasciev, expert în energie nucleară, pentru postul bulgar de televiziune bTv. Numărul unor asemenea avarii este limitat pentru viaţa unui asemenea reactor; fiecare avarie de acest tip reduce viaţa reactorului", a menţionat el. Gheorghi Kasciev a criticat absenţa informaţiilor legate de acest incident, potrivit Mediapool, citat de Rador.

Centrala nucleara de la Kozlodui, BulgariaFoto: Agerpres

"Miercuri au existat informații despre oprirea reactorului pe site-ul Centralei Nucleare Kozlodui, dar nu au existat informații pe site-ul Ministerului Energiei și al Agenției de Reglementare Nucleară. Aceasta este o politică extrem de greșită, cel mai bine este ca experții să iasă și să explice", a spus Kasciev.

Potrivit acestuia, nu există niciun pericol pentru oameni în urma opririi de avarie de la Centrala Nucleară de la Kozlodui. Asemenea incidente au mai fost şi în 2012, 2013, 2015 şi 2017.

"Faptul că nu au existat alte probleme arată că echipamentul a fost păstrat în stare bună și că specialiștii se orientează şi au văzut unde este problema", a spus Kasciev. El a mai arătat că în astfel de incidente pot apărea unele probleme ascunse. A atras atenţia că incidentul nu a fost atât de nevinovat, din cauza șocului termic produs.

"În tuburile cu combustibil nuclear, temperatura este de 1200 de grade. Din cauza schimbării temperaturii pot apărea crăpături, şi cum aceste tuburi conţin produse radioactive, acestea se pot scurge și acumula sub carcase și de acolo în lichidul de răcire", a explicat Kasciev.

El a adăugat că un asemenea tip de incidente are un număr limitat de repetări pentru durata de viaţă a reactorului.

Capacitatea reactorului VI al Centralei Nucleare de la Kozlodui a fost restabilită la 87%, a anunțat directorul adjunct al centralei nucleare Alexander Nikolov. El a subliniat că un scurtcircuit este cauza incidentului, care se află în partea convențională, nu în cea nucleară a centralei. Oprirea din cauza unei probleme în acest loc se întâmplă pentru prima dată și există motive diferite pentru ceea ce s-a întâmplat, a mai spus Nikolov.

Bursa Energetică Independentă din Bulgaria a fost prima care a anunţat miercuri incidentul. În comunicat se menţiona că oprirea reactorului a avut loc la ora 13:50, miercuri. Drept motiv este menţionată închiderea generatorului turbinei 10 de la reactorul VI al centralei, după declanşarea protecției electrice a generatorului. Blocul VI al Centralei Nucleare de la Kozlodui a fost reintrodus în sistemul energetic al ţării la ora 17:52, au anunţat surse din cadrul centralei. Acest lucru s-a întâmplat după ce au fost rezolvate problemele care au dus la oprirea reactorului. Au fost făcute verificările necesare, iar acestea confirmă că toate sistemele şi instalaţiile reactorului funcţionează normal. Reactorul V al Centralei Nucleare de la Kozlodui funcţionază la capacitate maximă.