Națiunea americană este acum mai puternică decât oricând, iar SUA vor plasa în curând steagul american pe Marte, a declarat Donald Trump într-un discurs la Washington, cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a Statelor Unite, potrivit Mediafax.

Donald TrumpFoto: Twitter @realDonaldTrump

În cadrul evenimentului "Salutări Americii", organizat cu ocazia Zilei Naționale a SUA, au fost expuse la Washington mai multe vehicule blindate, inclusiv tancuri M1 Abrams, iar orașul a fost survolat de aeronave militare, inclusiv F-35 și F-22, dar și avionul prezidențial Air Force One.

Zborul avionului prezidențial deasupra Monumentul lui Lincoln din Washington a dat starul evenimentului, relatează postul CNN.

"Împreună suntem parte a uneia dintre cele mai mărețe povestiri spuse vreodată, povestea Americii", a declarat Trump în primul discurs susținut de un președinte american de Ziua Națională în ultimele peste șapte decenii, relatează The Guardian.

Președintele Donald Trump a mai afirmat că "națiunea noastră (americană) este acum mai puternică decât a fost vreodată".

Trump a mai adăugat că "pentru americani, nimic nu este imposibil" și a enumerat apoi o serie de realizări îndeplinite de SUA de-a lungul istoriei sale, inclusiv aselenizarea, în urmă cu 50 de ani. "Foarte curând, vom plasa steagul american pe Marte", a afirmat liderul de la Casa Albă.

De asemenea, Trump a adus un omagiu militarilor americani, adăugând că "viitorul libertății americane" se bazează pe bărbații și femeile, pe persoanele dispuse să o apere, așa cum s-a întâmplat atunci când au fost fondate Statele Unite.

"Atâta timp cât nu ne oprim niciodată din a lupta pentru un viitor mai bun, nu va exista nimic pe care America să nu-l poate face" (...) Viitorul aparține celor curajoși, puternici, mândri și liberi", a declarat liderul SUA.

"Spiritul Americii nu va dispărea niciodată, nu va eșua, dar va domni în vecii vecilor!", a mai spus Trump în încheierea discursului său, iar la final a urat tuturor o Zi a Independenței fericită.

Evenimentul a suscitat polemici acerbe, susținătorii lui Trump afirmând că reprezintă un omagiu adus forțelor armate, în timp ce oponenții președintelui au afirmat că liderul de la Casa Albă încearcă prin aceasta să se plaseze în centrul atenției în Ziua Independenței, o sărbătoare dedicată unității americane, explică agenția The Associated Press.

Impresionat de parada militară de Ziua Franţei, la care a asistat în 2017, liderul de la Casa Albă și-a exprimat ulterior dorința ca Statele Unite să depăşească amploarea acestui eveniment.

În 2018, Trump a cerut organizarea unei parade militare în SUA de Ziua Veteranilor (11 noiembrie), însă aceasta fost amânată până în anul 2019, în contextul în care presa americană a dezvăluit la acel moment că evenimentul ar costa peste 92 de milioane de dolari, de trei ori mai mult decât se estima iniţial.

Criticii preşedintelui au afirmat atunci că parada ar reprezenta o cheltuială inutilă şi au comparat planul lui Trump cu paradele din ţări conduse de lideri autocraţi.