Ambasadorul Marii Britanii la Teheran a fost convocat de autoritățile din Iran în semn de protest față de sechestrarea unui tanc petrolier iranian în zona regiunii britanice Gibraltar, a declarat un oficial iranian, informează Mediafax citând postul BBC News.

Petrolier sechestratFoto: Captura YouTube

Abbas Mousavi, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Teheran a catalogat acțiunea de sechestrare drept o "formă de piraterie" și a cerut restituirea imediată a tancului petrolier, aflat sub pavilion panamez.

Mousavi a precizat că ambasadorul britanic Robert Macaire a fost convocat în legătură cu "sechestrarea ilegală" a tancului petrolier.

La cererea autorităților din Gibraltar, Marea Britanie a trimis un detașament de 30 de infanteriști marini pentru a ajuta la oprirea și sechestrarea navei despre care se crede că ar fi transportat petrol către o rafinărie din Siria, încălcând sancțiunile impuse de Uniunea Europeană regimului de la Damasc.

Nava Grace 1 a fost oprită în dimineața zilei de joi de către forțele de securitate din Gibraltar, ajutate de un detașament de infanteriști marini britanici.

Potrivit unui comunicat al Guvernului din Gibraltar, existau suspiciuni rezonabile cu privire la faptul că petrolierul transporta petrol către rafinăria Banyas din Siria.

Josep Borrell, ministrul interimar de Externe al Spaniei, a declarat că nava a fost sechestrată în urma "unei cereri a SUA către Marea Britanie".

La rândul său, consilierul prezidențial american pentru Securitate Națională, John Bolton, a declarat că sechestrarea tancului petrolier este o "veste excelentă", adăugând că nava încărcată cu petrol se îndrepta spre Siria, încălcând astfel sancțiunile impuse regimului de la Damasc de către Uniunea Europeană.

Oficialul american a mai afirmat că Statele Unite și aliații săi vor continua să împiedice regimurile din Teheran și Damasc să "profite de pe urma acestui comerț ilicit".

Potrivit Refinitiv Eikon, nava plecase din Iran, iar dacă va fi confirmat că aceasta transporta petrol iranian, încercarea de livrare către Siria ar putea reprezenta și o încălcare a sancțiunilor impuse de Statele Unite exporturilor de petrol iranian.

Uniunea Europeană a impus sancțiuni Siriei în mai 2011. Acestea vizează 277 de oficiali, printre care și miniștri, pentru rolul lor în „oprimarea violentă” a civililor. UE a blocat activele a 72 de entități și a impus un embargo asupra petrolului din Siria, dar și restricții în domeniu