Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a făcut apel joi să fie "implicați Verzii" în împărțirea de înalte funcții ale UE, în situația în care niciun post nu a fost atribuit familiei politice ecologiste, în ciuda pogresului său la alegeri la sfârșitul lui mai, potrivit Le Vif, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

“Sunt sigur că o cooperare cu Verzii și prezența lor în organele de decizie ale UE va fi benefică (…) pentru Europa în ansamblu”, a declarat dl Tusk în hemiciclul Parlamentului European reunit la Strasbourg. “Fac apel la toți partenerii mei să-i implice pe Verzi în nominalizări, chiar dacă nu este nimeni din acest partid într-un post cheie”, a adăugat el. El a precizat că intenționează “să-i transmită mesajul direct” după amiază Ursulei von der Leyen, candidata Consiliului European pentru a prelua conducerea Comisiei, cu care urmează să se întâlnească în cursul după amiezii la Bruxelles.

După o primă vizită făcută eurodeputaților miercuri la Strasbourg, actuala ministru german al apărării s-a întreținut joi dimineață la Bruxelles cu cel căruia ar urma să-i urmeze la 1 noiembrie, luxemburghezul Jean-Claude Juncker. Copresedintele Verzilor în Parlamentul European, belgianul Philippe Lamberts, i-a mulțumit dlui Tusk pentru apelul lui de a-i asocia mai mult pe Verzi. “Cred în vorbele dumneavoastră sincere, dar asta nu pare împărtășit uniform la masa Consiliului” și în Parlamentul European, a regretat el totuși.

După un summit maraton, liderii țărilor din UE au sfârșit prin a cădea de acord asupra unei liste de nume care să preia conducerea instituțiilor europene în anii următori. PPE (dreapta), principalul grup politic în Parlamentul European, ar urma să obțină conducerea Comisiei prin alegerea Ursulei von der Leyen, o apropiată a Angelei Merkel, în vreme ce liberalii obțin președinția Consiliului European, atribuită belgianului Charles Michel. Socialiștii primesc conducerea diplomației europene, pentru spaniolul Josep Borell. Parlamentul European, care și-a ales miercuri președintele în persoana social-democratului italian David Sassoli, va trebui să aprobe la jumătatea lunii iulie alegerea Ursulei von der Leyen în fruntea Comisiei.

Ajunsă a patra la alegerile europene de la sfârșitul lui mai, familia politică a Verzilor apare ca marele perdant al acestor negocieri.