Autoritățile din Gibraltar au anunțat joi că au reținut o navă petrolieră sub pavilion panamez suspectată că ar fi transportat petrol către o rafinărie din Siria, încălcând, astfel, sancțiunile impuse de Uniunea Europeană regimului de la Damasc, potrivit Al Jazeera, citată de Mediafax.

Petrolier sechestratFoto: Captura YouTube

Nava Grace 1 a fost reținută în dimineața zilei de joi de către Poliția din Gibraltar și Poliția de Frontieră, însoțite de un detașament al Marinei Regale Britanice.

Potrivit unui comunicat al Guvernului din Gibraltar, existau suspiciuni rezonabile cu privire la faptul că petrolierul transporta petrol către rafinăria Banyas din Siria.

„Rafinăria se află în proprietatea unei entități care este supusă sancțiunilor pe care Uniunea Europeană le-a impus Siriei”, a spus șeful Guvernului din Gibraltar, Fabian Picardo.

Potrivit Refinitiv Eikon, nava plecase din Iran, iar dacă va fi confirmat că aceasta transporta petrol iranian, încercarea de livrare către Siria ar putea reprezenta și o încălcare a sancțiunilor impuse de Statele Unite exporturilor de petrol iranian.

Potrivit Reuters, Comisia Europeană a refuzat joi să comenteze informațiile referitoare la această navă petrolieră. Comisia a comunicat că nu deține informații legate de acest caz și că datoria de a implementa sancțiunile impuse de Blocul comunitar revine fiecărui stat membru în parte.

Uniunea Europeană a impus sancțiuni Siriei în mai 2011. Acestea vizează 277 de oficiali, printre care și miniștri, pentru rolul lor în „oprimarea violentă” a civililor. Blocul comunitar a blocat activele a 72 de entități și a impus un embargo asupra petrolului din Siria, dar și restricții în domeniul investițiilor.