Premierul Macedoniei de Nord, Zoran Zaev, a subliniat că aderarea țării sale la NATO va avea efecte pozitive pentru securitatea și prosperitatea întregii regiuni a Balcanilor de Vest, potrivit RTS, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

"În calitate de viitor stat membru NATO suntem ferm angajați pentru a fi un partener demn, iar cu ajutorul și sprijinul NATO vom păși în cel mai modern sistem de securitate" – a declarat Zaev la conferința "Digitalizarea sistemului de gestionare a crizelor".

Premierul macedonean și-a exprimat speranța că întregul proces de primire a Macedoniei de Nord în NATO se va finaliza până în decembrie 2019, când se vor aniversa 70 de ani de la înființarea NATO.

Zaev a apreciat că primirea Macedoniei de Nord în NATO va fi un bun mesaj privind politica ușilor deschise pentru statele care au aspirații similare. "Aderarea la NATO va avea efecte pozitive pentru securitatea și prosperitatea țării noastre, dar și pentru regiune. Începerea acestui proces a dat rezultate și în plan economic prin atragerea de investiții străine directe în valoare de 700 de milioane de dolari și sunt convins că pe viitor vor fi mai multe" – a declarat Zaev.

Participant la conferință, adjunctul secretarului general NATO, Antonio Missiroli, a spus că așteaptă cu nerăbdare ca la summitul NATO din decembrie să salute Macedonia de Nord în calitate de cel de-al 30-lea stat NATO.