Giganții americani din domeniul tehnologiei, Google, Amazon, Microsoft, Dell și HP se pregătesc să mute producția din teritoriul chinez, pe fundalul tensiunilor provocate de războiul comercial dintre SUA și China, scrie Business Insider, citând Nikkei Asian Review.

Amazon EchoFoto: Amazon

Potrivit mai multor surse, cele cinci companii planifică de ceva timp mutarea producției în alte regiuni din Asia. Luna trecută Nikkei a transmis că Apple lua în considerare mutarea a 15% până la 30% din producția pentru iPhone din China, un semn timpuriu al faptului că firmele americane doresc să se expună din ce în ce mai puțin față de statul chinez.

Consolele pentru jocuri și difuzoarele smart reprezintă îngrijorarea principală a companiilor Google, Amazon și Microsoft. Amazon caută soluții pentru mutarea producției pentru produsele e-reader și Echo smart în Vietnam, conform relatărilor Nikkei, iar Microsoft ia în considerare Tailanda și Indonezia pentru producția Xbox și Cortana.

Săptămâna trecută, Sony, Microsoft și Nintendo au semnat o scrisoare comună, cerând guvernului american să scoată consolele pentru jocuri de pe lista de tarife deoarece cauzează "efecte negative disproporționate" pentru consumatorii și afacerile din SUA.

Pentru Dell și HP, computerele notebook sunt punctul principal de interes în ceea ce privește relocarea producției. Cele două companii au avut împreună un transport de 70 de milioane de laptopuri notebook anul trecut, dintre care cele mai multe erau fabricate în China. Acum Dell intenționează să se mute în Taiwan, Vietnam și Filipine, potrivit unei surse apropiate companiei, iar HP plănuiește să mute între 20% și 30% din producție în afara teritoriului chinez, alternativele fiind Tailanda și Taiwan.