Cotidianul China Daily, deținut de Partidul Comunist Chinez, a acuzat joi guvernele occidentale că s-ar afla în spatele protestelor masive din Hong Kong, pe fondul tensiunilor dintre China și Marea Britanie cu privire la situația din fosta colonie britanică, scrie Mediafax, citând Reuters.

chinaFoto: Hotnews

„Ideologii din guvernele occidentale nu se opresc niciodată din eforturile de a încuraja revolte împotriva guvernelor care nu sunt pe placul lor, chiar dacă acțiunile lor au cauzat haos în țări din America Latină, Africa, Orientul Mijlociu și Asia”, susțin jurnaliștii cotidianului într-un editorial.

„Acum ei încearcă același lucru și în China”, au adăugat aceștia. Cotidianul mai acuză Occidentul de instigare la revoltă împotriva Guvernului din Hong Kong, „ca mod de a pune presiune pe Guvernul central”.

„Comportamentul violent al acestor agitatori occidentali calcă în picioare statul de drept și ordinea socială din Hong Kong”, se mai arată în editorial. Comentariul China Daily vine pe fondul tensiunilor dintre China și Marea Britanie, în contextul protestelor masive din Hong Kong, cauzate de un proiect de lege, suspendat între timp, care ar fi permis extrădarea cetățenilor din Hong Kong către China.

Guvernul Marii Britanii a avertizat, marţi, China că vor exista „consecinţe grave” în cazul în care nu respectă acordul din anul 1984, prin care provincia Hong Kong beneficiază de autonomie sporită. „Hong Kong face parte din China şi trebuie să acceptăm acest lucru. Dar libertăţile Hong Kong-ului sunt înscrise într-o declaraţie comună. (...) Ne aşteptăm ca acest acord juridic cu caracter obligatoriu să fie onorat; dacă nu se va întâmpla acest lucru, vor fi consecinţe grave”, a declarat ministrul britanic de Externe, Jeremy Hunt.

În replică, Geng Shuang, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a spus că declarațiile lui Hunt sunt „nerușinate”.

„Să spui că Marea Britanie se luptă pentru drepturile cetățenilor din Hong Kong este o nerușinare. Aș vrea să îl întreb pe domnul Hunt: în perioada colonială exista democrație în Hong Kong? Cetățenii nu aveau nici măcar dreptul să protesteze atunci”, a spus acesta.

Proteste violente au loc în Hong Kong de câteva săptămâni. Mitingurile au început din cauza unui proiect de lege care prevedea facilitarea extrădărilor din Hong Kong spre China, dar treptat s-au transformat într-o contestare generală a Guvernului susţinut de Beijing. Fostă colonie britanică, Hong Kong-ul a fost cedat Chinei de către Marea Britanie în anul 1997, cu condiția ca acest teritoriu să păstreze „un nivel ridicat de autonomie, cu excepția afacerilor externe și a domeniului apărării” pentru o perioadă de 50 de ani. Astfel, acest teritoriu are un sistem legislativ diferit de cel al Chinei, prin intermediul principiului „O țară, două sisteme”.​