China a avertizat Marea Britanie să nu "se amestece în problemele sale interne", în contextul unui conflict diplomatic care ia amploare, din cauza protestelor recente din Hong Kong, scrie BBC News.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ambasadorul chinez din UK a declarat că relațiile dintre cele două state au fost "afectate" de comentariile făcute de secretarul de Externe Jeremy Hunt și de alți politicieni britanici care susțin public acțiunile protestatarilor. Mai mult, Liu Xiaoming a susținut că cei care au ocupat ilegal parlamentul din Hong Kong ar trebui "condamnați, deoarece sunt infractori".

Mai târziu, ambasadorul a fost convocat de către Biroul de Externe pentru a discuta despre remarca sa. Un purtător de cuvânt englez a declarat că Sir Simon McDonald, subsecretar permanent și șef al serviciului diplomatic, i-a spus ambasadorului chinez că afirmațiile sale au fost "inacceptabile și lipsite de acuratețe".

Protestele din Hong Kong, începute din cauza unei legi controversate privind extrădarea, au atins un punct culminant luni, când un grup de activiști a ocupat clădirea Consiliului legislativ timp de câteva ore.

Hunt și-a anunțat public angajamentul de a oferi sprijin "necondiționat" fostei colonii britanice și cetățenilor săi. Beijing a făcut o plângere formală legată de acțiunile lui Hunt, acuzându-l că este victima unor "iluzii din perioada colonială".

Liu a susținut că relațiile dintre cele două state se bazau pe respect reciproc și a sugerat că vor exista probleme dacă UK nu recunoaște suveranitatea Chinei asupra Hong Kong-ului. El a spus că este "ipocrit" din partea politicienilor englezi să critice lipsa democrației și a drepturilor civile din Hong Kong, din moment ce sub conducerea engleză nu existau drepturi de vot sau de a protesta.