Preşedintele bulgar Rumen Radev i-a invitat, la Beijing, pe reprezentanţii businessului chinez să investească în Bulgaria, potrivit 24 Chasa, citată de Rador.

Rumen RadevFoto: Agerpres/EPA

Condițiile pentru cooperarea și parteneriatul nostru de afaceri vor continua să se îmbunătățească. Vă invit să utilizați această șansă minunată și să investiți în Bulgaria, a declarat șeful statului, la un forum de afaceri bulgaro-chinez, la Ambasada Bulgariei de la Beijing, în cadrul vizitei sale de stat în China, relatează BTA.

A existat un foarte mare interes pentru acest forum, s-au adunat zeci de reprezentanți ai mediului de afaceri din China, care au făcut schimb de cărţi de vizită cu companii bulgare în diferite sectoare.

Președintele Radev a subliniat trei condiții importante, potrivit spuselor sale, pentru o cooperare de afaceri de succes - sprijin politic la nivel înalt și bune relații politice între cele două țări; mediu de afaceri bun și taxe scăzute; condiții pentru o comunicare rapidă și eficientă și legături de afaceri între cele două ţări.

Între Bulgaria și China există relații politice excelente, bazate pe încredere reciprocă și prietenie de lungă durată, a menţionat șeful statului, adăugând că este de așteptat, împreună cu omologul său chinez, să anunțe dezvoltarea relațiilor bilaterale la un nou nivel. Aveți întregul sprijin politic din partea ambelor părți pentru extinderea cooperării de afaceri, a adăugat Radev.

El a subliniat în faţa participanților avantajele investiționale ale Bulgariei, subliniind că Bulgaria nu este doar un membru al UE - de unde decurg multe avantaje - ci este, de asemenea, statul cu cea mai mică taxă unică din Uniune, cu cele mai mici cheltuieli operative, cu una dintre cele mai mari creşteri ale PIB-ului în Europa, cu un sistem financiar stabil, o inflaţie scăzută şi o datorie în scădere.

Bulgaria oferă o forță de muncă de înaltă calificare, a afirmat șeful statului și a asigurat că guvernul depune eforturi pentru îmbunătățirea continuă a mediului de afaceri și reducerea poverii administrative și a birocrației.

Legat de cea de-a treia condiţie menţionată de el, Radev a declarat că va discuta cu Xi Jinping mai multe inițiative concrete - de a deschide o linie aeriană directă Beijing-Sofia; să se deschidă o filială a unei bănci chineze de renume în capitala bulgară, ceea ce va ușura schimburile comerciale și de investiții; deschiderea unui centru bulgaro-chinez pentru dezvoltare și inovare în Sofia, iar cu o parte din fondul său financiar să se susţină companii chineze care doresc să dezvolte în comun activități inovatoare.

"Pentru aceia dintre dumneavoastră care nu intenționează să desfacă producția în Bulgaria, există și alte opțiuni atractive", a declarat președintele Rumen Radev, adăugând că dacă exportă producţie în Europa și în UE în ansamblu, Bulgaria este cel mai bun loc pentru a construi centre logistice - cum ar fi impozite, costuri de operare, precum şi legat de raportul calitate - valoare a serviciilor.