Poziţia Kremlinului, care a refuzat să ofere detalii despre incendiul soldat cu 14 morţi la bordul unui submarin, a generat speculaţii privind misiunea clasificată a vasului submersibil, comentează cotidianul Financial Times.

Submarin scufundatFoto: Fortele Navale Romane

Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării, a declarat miercuri că membrii echipajului "s-au comportat eroic" în eforturile de stingere a incendiului, salvând submarinul, un pasager civil şi mulţi colegi "cu preţul propriilor vieţi", citează Mediafax.

Paisprezece persoane au murit în urma incendiului produs la bordul unui submarin de cercetare rus, a transmis Ministerul rus al Apărării, precizând că incidentul a avut loc luni, în zona Severomorsk (Murmansk), în apropiere de Marea Barents.

"Kremlinul a refuzat să spună care este submarinul la bordul căruia s-a produs incendiul, care a fost cauza focului sau dacă era un submersibil cu propulsie nucleară. La două zile de la incident, Ministerul rus al Apărării a publicat numele unei singure victime şi nu a specificat câte persoane au supravieţuit. Menţinerea secretului a generat în presa rusă comparaţii cu alte incidente, inclusiv cu explozia produsă la bordul submarinului Kursk în anul 2000, incident soldat cu moartea celor 118 membri ai echipajului, sau cu accidentul produs la Centrala nucleară de la Cernobîl în 1986", comentează editorialistul Max Seddon, într-un articol publicat în cotidianul Financial Times sub titlul "Se menţine secretul asupra incidentului de la bordul submarinului rus / La două zile după incendiul soldat cu 14 morţi, Moscova refuză să ofere detalii".