Autoritățile globale din domeniul aviației se vor întâlni în Montreal săptămâna viitoare pentru a revizui cerințele pentru obținerea permisului de zbor al piloților, potrivit declarațiilor agenției de aviație ONU, în contextul discuțiilor pornite în urma celor două prăbușiri fatale ale acestui an, în care a fost implicat modelul Boeing 737 Max, scrie Euronews.

Avioane Boeing 737 MAXFoto: boeing.com

Este pentru prima dată când Organizația Internațională pentru Aviație Civilă (ICAO), responsabilă de setarea standardelor globale pentru cele 193 de țări membre, va avea o întâlnire de acest tip. Cu toate că întâlnirea nu a fost programată ca un răspuns direct la cele două accidente din Indonezia și din Etiopia, aceasta este organizată pe fundalul unei dezbateri mai ample în care se ridică întrebarea: avioanele comerciale din ce în ce mai automatizate compromit în vreun fel abilitățile de pilotare ale celor care le conduc?

Modelul 737 Max a fost reținut la sol în toată lumea în urma celor două prăbușiri. În timpul anchetelor, atenția investigatorilor a fost îndreptată către defecțiunile sistemului MCAS de la bordul aeronavei. Însă antrenamentul piloților pentru cazurile de urgență de acest gen este și el discutat.

"Recent, oamenii discută despre faptul că cerințele minime sau experiența s-ar putea să nu mai fie valabile și dacă acestea ar trebui revizuite", a declarat directorul operațional ICAO pentru probleme de securitate, Miguel Marin.

La această întâlnire, care va avea loc în perioada 8-12 iulie, sunt așteptați și reprezentanții grupurilor globale ale piloților.