Ungaria aprobă o lege care plasează sub controlul statului activitatea de cercetare a oamenilor de știință
Legea, care a trecut cu 131 de voturi pentru, din totatul de 199, va permite preluarea unei rețele de institute de cercetare care se aflau până acum sub supravegherea Academiei Ungare de Științe (MTA), o instituție cu o istorie de 200 de ani.
Legea ar trebui să intre în vigoare în septembrie și va presupune trecerea a peste 15 institute științifice sub controlul Rețelei de Cercetare Eotvos Lorand (ELKH), o rețea de stat recent fondată, condusă de un consiliu format din membri desemnați de Orban.
MTA a avertizat că această mișcare ar putea conduce la o criză în domeniul ceretării la nivel național, iar preluarea a devenit subiectul unei dezbateri aprinse, provocând și proteste de stradă organizate de oamenii de știință. Luna trecută, președintele MTA, Laszlo Lovasz, le-a cerut oamenilor de știință să lupte pentru libertatea de "a-și continua cercetarea în Ungaria, fără presiune politică".
Purtătorul de cuvânt al guvernului, Zoltan Kovacs, nu a răspuns întrebărilor de la Al Jazeera legate de acest subiect, dar a insistat printr-un mesaj online că scopul legii este de a permite creșterea finanțării și a eficienței sectorului de cercetare din Ungaria, care în momentul de față este subdezvoltat.
"Scopul nostru este de a promova cercetarea științifică care contribuie la creșterea economică și la dezvoltarea de ansamblu a Ungariei, un tip de cercetarea care va transforma cunoașterea în rezultate tangibile", a scris Kovacs.
Guvernul a sugerat faptul că ar putea suplimenta sau tăia fondurile acordate organizațiilor din cadrul MAT, în funcție de ariile de cercetare ale acestora.

Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
E-n cele ce sunt
Și-n cele ce mâine vor râde la soare
E-n pruncul din leagăn
Și-n omul cărunt,
E-n viața ce veșnic nu moare.”