Parlamentul Ungariei a aprobat marți o lege controversată, prin care cel mai vechi institut stiințific al țării va fi plasat sub controlul direct al guvernului condus de prim ministrul Viktor Orban, scrie Al Jazeera.

Viktor OrbanFoto: Flickr

Legea, care a trecut cu 131 de voturi pentru, din totatul de 199, va permite preluarea unei rețele de institute de cercetare care se aflau până acum sub supravegherea Academiei Ungare de Științe (MTA), o instituție cu o istorie de 200 de ani.

Legea ar trebui să intre în vigoare în septembrie și va presupune trecerea a peste 15 institute științifice sub controlul Rețelei de Cercetare Eotvos Lorand (ELKH), o rețea de stat recent fondată, condusă de un consiliu format din membri desemnați de Orban.

MTA a avertizat că această mișcare ar putea conduce la o criză în domeniul ceretării la nivel național, iar preluarea a devenit subiectul unei dezbateri aprinse, provocând și proteste de stradă organizate de oamenii de știință. Luna trecută, președintele MTA, Laszlo Lovasz, le-a cerut oamenilor de știință să lupte pentru libertatea de "a-și continua cercetarea în Ungaria, fără presiune politică".

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Zoltan Kovacs, nu a răspuns întrebărilor de la Al Jazeera legate de acest subiect, dar a insistat printr-un mesaj online că scopul legii este de a permite creșterea finanțării și a eficienței sectorului de cercetare din Ungaria, care în momentul de față este subdezvoltat.

"Scopul nostru este de a promova cercetarea științifică care contribuie la creșterea economică și la dezvoltarea de ansamblu a Ungariei, un tip de cercetarea care va transforma cunoașterea în rezultate tangibile", a scris Kovacs.

Guvernul a sugerat faptul că ar putea suplimenta sau tăia fondurile acordate organizațiilor din cadrul MAT, în funcție de ariile de cercetare ale acestora.