Președintele în funcție al Consiliului European, Donald Tusk, a declarat marți că există "un mare semn de întrebare" dacă Parlamentul European va aproba nominalizările la conducerea instituțiilor europene, informează Mediafax citând site-ul de știri Politico.

Donald TuskFoto: Captura video Facebook

Tusk a salutat nominalizarea Ursulei von der Leyen la funcția de președinte al Comisiei Europene: "Sunt foarte fericit pentru asta. La urma urmei, Europa este o femeie. Cred că a meritat să așteptăm pentru un astfel de rezultat".

Acum decizia aparține Parlamentului European, care trebuie să aprobe nominalizarea Ursulei von der Leyen cu o majoritatea absolută.

"Nu sunt un profet, nu este treaba mea să evaluez care sunt șansele reale de a obține succes în Parlament", a mai spus Tusk în legătură cu viitoarea decizie a Parlamentului European.

Președintele în funcție al Consiliului European a mai afirmat că liderii europeni "vor face totul pentru a convinge" Parlamentul European "să sprijine acest proiect".

Charles Michel, premier al Belgiei, a fost nominalizat pentru postul de preşedinte al Consiliul European.

Christine Lagarde a fost nominalizată pentru funcţia de preşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE).

Pentru funcţia de Înalt reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate a fost propus oficial Josep Borrell Fontelles, ministrul de Externe al Spaniei şi fost preşedinte al Parlamentului UE.

Tusk a mai spus că experiența lui Charles Michel în funcția de prim-ministru al Belgiei îl face "o persoană ideală pentru a crea un consens în cadrul Consiliului European".

Liderul european a mai declarat că von der Leyen a fost de acord să-i nominalizeze la funcția de vicepreședinți ai Comisiei Europene pe Frans Timmermans și Margrethe Vestager, candidații a două din marile partide paneuropene din Parlamentul European.

La rândul său, Jean-Claude Juncker, președintele în funcție al Comisiei Europene, a transmis că: "Soluția pe care am găsit-o este una bună. Ursula von der Leyen are o vastă experiență în apărare și politici sociale. Cred că ar fi în interesul Parlamentului European să aprob acest lucru - deși sunt trist că procesul spitzenkandidaten a suferit un regres", informează publicația The Independent.

Juncker s-a referit la sistemul de tip "primul candidat" (Spitzenkandidat) care prevede ca fiecare formaţiune paneuropeană să desemneaze câte un candidat pentru postul de preşedinte al Comisiei Europene.