Jackie Sones, cercetătoare coordonatoare la Bodega Marine Reserve, lucrează acolo de 15 ani și n-a mai văzut vreodată așa ceva. „Când mă apropiam de terenul de studiu, am constatat imediat că sute de scoici muriseră”, a declarat ea pentru CNN. Pe măsură ce a continuat cercetarea, a văzut că nu sute, ci mii de scoici erau moarte de-a lungul țărmului.

Scoici (foto: Jackie Sones)Foto:

Sones mai văzuse cazuri în care mici pachete de scoici muriseră din cauza căldurii, dar niciodată nu fusese martoră la un fenomen atât de extins. Când scoicile sunt vii și sănătoase, cochiliile lor sunt închise. Când o scoică moare, cochilia se deschide și expune țesutul intern sau o cochilie goală. Sones spune că scoicile încep să sufere cînd temperatura este de 32 de grade, dar acum crede că s-au înregistrat spre 38 de grade.

Nu e Autostrada Soarelui, e Interstate 29

Nu e Autostrada Soarelui, e Interstate 29

Foto: Twitter

California a suportat un val de căldură record în iunie, cu temperaturi de trei cifre (Fahrenheit; 100 F = 38 C) în nordul statului. Pe 10 și 11 iunie, maximele în Santa Rosa, la 20 de mile de Bodega Bay, au fost de 38 C. Statul a emis o Flex Alert cerând economisire voluntară de electricitate. Astfel de alerte sunt emise când rețeaua este în pericol de cădere sau temperaturile sunt ridicate continuu, conform California Independent Systems Operator Corporation.

În Dakota de Sud, drumurile din beton au crăpat peste weekend din cauza temperaturii. Maxima în Vermillon a fost de 35 de grade. Valoarea crește dacă se ia în considerare umiditatea, ajungând la peste 40 de grade. Patrula autostrăzii 29 a alertat șoferii din cauza a două situații de acest fel.

Căldura excesivă face betonul să se dilate, făcând praguri la îmbinările blocurilor turnate. Șoseaua a fost închisă timp de cinci ore pentru reparații, a anunțat patrula autostrăzii. (CNN)