Ungaria a fost condamnată, marți, de Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru tratament ”inuman și dragradant”, după ce unui bărbat i s-a montat forțat un cateter urinar pentru a i se testa alcoolemia, relatează AFP.

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO)Foto: CEDO

În martie 2010, reclamantul, un bărbat de 30 de ani din Ungaria, a fost arestat la volanului mașinii sale după o încăierare cu polițiștii, pentru că a refuzat să sufle în aparatul etilotest. Suspectat de polițiști că este beat și sub influența stupefiantelor, acesta a fost dus la spital pentru teste de sânge și urină, potrivit Curții.

În timp ce bărbatul, evident beat potrivit mai multor martori, se găsea în imposibilitatea de a urina, polițiștii i-au ordonat doctorului să îi monteze un cateter urinar și să îi facă un test de sânge. Omul, care a fost condamnat în acest caz în 2011 la nouă luni de închisoare cu suspendare pentru conducere în stare de ebrietate, spune că nu și-a dat consimțământul niciodată să i se monteze cateterul și argumentează că polițiștii i-au imobilizat picioarele în timpul acestui incident, potrivit Curții.

Poliția, pe de altă parte, spune că a fost de acord și a fost legat pentru a se evita rănirea sa.

Pentru Curte, ”niciun motiv medical nu a justificat” instalarea unui astfel de cateter, altfel ”inutil din moment ce poliția avea la dispoziție o mostră de sânge”.

Legea din Ungaria permite reclamantului să își ”retragă consimțământul (...) în orice moment”, ceea ce a și făcut în momentul în care a opus rezistență în momentul montării cateterului, au subliniat judecătorii, pentru care autoritățile ”au adus o atingere gravă a integrității fizice și morale a reclamantului”.

Concluzionând că a fost o încălcare a articolului 3 a Convenției europene a drepturilor omului (care interzice tratamentul inuman și degradant), Curtea a condamnat Budapesta la plata a 9.000 de euro pentru prejudicii morale și 4.080 de euro pentru cheltuieli.