Președintele Donald Trump a anunțat luni că discuțiile comerciale cu China, suspendate în luna mai, "au început deja", în urma întâlnirii sale cu președintele chinez Xi Jinping, la summitul G-20, scrie CNBC.

Trump si XiFoto: Captura YouTube

Discuțiile au fost reluate la telefon, potrivit declarațiilor lui Trump. Președintele a adăugat faptul că orice acord dintre cele două puteri economice va trebui să încline mai mult în favoarea Statelor Unite.

"Vorbesc mult la telefon, dar se și întâlnesc. Da, practic deja au început [negocierile]", a afirmat Trump. "De fapt, au început înainte de întâlnirea noastră. "

"Trebuie să fie mai bine pentru noi decât pentru ei deoarece ei au avut un avantaj atât de mare pentru atât de mult timp", a mai spus președintele.

Trump și Xi au căzut de acord, în timpul unei întâlniri bilaterale din cadrul summitului de la Osaka, să suspende impunerea reciprocă a tarifelor și să continue negocierile comerciale. SUA a impus tarife pentru mărfuri chinezești în valoare de 250 miliarde de dolari și a amenințat să impună tarife asupra tuturor produselor importate din China. Beijing a impus tarife pentru mărfuri americane în valoare de 110 miliarde de dolari.

Negocierile au fost întrerupte în mai, când Trump a susținut că China a "încălcat înțelegerea" care era aproape finalizată, prin respingerea unor clauze.