Președintele american Donald Trump a declarat că în cadrul festivităților de joi de la Washington, cu ocazia Zilei Naționale a Statelor Unite, vor fi expuse tancuri Abrams și Sherman noi-nouțe, însă vor fi luate măsuri ca vehiculele blindate să nu avarieze infrastructura din oraș, potrivit Mediafax care citează CBS News.

suaFoto: Hotnews

"Trebuie să fim destul de atenți cu tancurile, deoarece drumurile au tendința de a nu dori să susțină tancuri grele. Deci trebuie să le punem în anumite zone, dar avem tancuri Sherman noi-nouțe și avem tancuri Abrams noi-nouțe", le-a spus luni președintele reporterilor la Casa Albă.

Tancul M1 Abrams, introdus în anul 1980, este în continuare aflat în dotarea forțelor armate americane.

Pe de altă parte, tancul M4 Sherman a fost folosit de Statele Unite în perioada celui de-al Doilea Război Mondial și a Războiului din Coreea, dar nu mai este utilizat de forțele americane de mai multe decenii.

Potrivit cotidianului The Washington Post, pe lângă tancuri, festivitățile vor include acrobații aeriene executate de escadrila Blue Angels a Forțelor Navale ale SUA, cât și survolarea capitalei americane de avionul prezidențial Air Force One și alte aeronave militare, inclusiv F-35.

Impresionat de parada militară de Ziua Franţei, la care a asistat în 2017, liderul de la Casa Albă și-a exprimat ulterior dorința ca Statele Unite să depăşească amploarea acestui eveniment.

În 2018, Trump a cerut organizarea unei parade militare în SUA de Ziua Veteranilor (11 noiembrie), însă aceasta fost amânată până în anul 2019, în contextul în care presa americană a dezvăluit la acel moment că evenimentul ar costa peste 92 de milioane de dolari, de trei ori mai mult decât se estima iniţial.

Criticii preşedintelui au afirmat atunci că parada ar reprezenta o cheltuială inutilă şi au comparat planul lui Trump cu paradele din ţări conduse de lideri autocraţi.