Forțele mareșalului Khalifa Haftar au anunțat duminică (30 iunie) că au distrus o dronă turcească la aeroportul din Tripoli, după ce Turcia le-a acuzat că au reținut șase cetățeni ai săi în Libia și a amenințat că le va lua pentru "ținte". Incidentele au avut loc la două zile după ce omul forte din Estul libian a declarat că dorește să atace interesele turcești din țară, acuzând Ankara de susținerea militară a rivalilor guvernului de uniune națională (GNA), recunoscut de comunitatea internațională și cu sediul în capitala Tripoli, potrivit Le Monde, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Detenția a șase dintre concetățenii noștri de către miliţiile ilegale legate de Haftar reprezintă un act de violență și piraterie. Așteptăm ca cetățenii noștri să fie eliberați imediat", a declarat Ministerul Afacerilor Externe al Turciei, într-un comunicat. "Dacă acest lucru nu se va întâmpla, forțele lui Haftar vor deveni ținte legitime", a avertizat el.

Părând să sfideze amenințările turcești, forțele mareșalului Haftar au anunțat, seara, că au distrus o "dronă turcească" pe aeroportul internațional din Tripoli. Aeroportul a anunțat imediat suspendarea traficului aerian "până la noi ordine". Raidul, care a vizat pista de aterizare a aeroportului, nu a făcut victime sau daune, a declarat pentru AFP o sursă a aeroportului, sub acoperirea anonimatului.

De la începutul ofensivei lor împotriva capitalei, pe 4 aprilie, forțele mareșalului Haftar au efectuat mai multe atacuri aeriene împotriva aeroportului din Mitiga, pretinzând de fiecare dată că vizează drone.

După ce a suferit un regres serios în ofensiva sa la Tripoli, mareșalul Haftar a ordonat forțelor sale să vizeze navele și interesele turcești, să interzică zborurile către și din Turcia și să aresteze cetățenii turci din Libia, a anunțat vineri purtătorul său de cuvânt, generalul Ahmad Al-Mesmari.

Ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a replicat duminică că Turcia va riposta oricărui atac. "Va fi un preț foarte mare de plătit pentru orice atitudine ostilă sau atac. Vom riposta la modul cel mai eficient și mai puternic", a declarat el agenției turce de știri Anadolu. Eforturile Turciei în Libia vizează " să contribuie la pacea și stabilitatea din regiune", a spus Akar, adăugând că Ankara "a luat tot felul de măsuri pentru a face față oricărei amenințări sau acțiuni ostile împotriva Turciei".

Potrivit generalului Mesmari, Ankara intervine "direct în luptă: cu soldații, avioanele și navele sale de pe mare", iar livrările de arme și muniții sosesc direct din Turcia către forțele GNA prin Marea Mediterană, a asigurat el. La Tripoli, rivalii săi "au negat categoric prezența soldaților străini sau a resortisanților turci în teritoriile aflate sub autoritatea GNA" .

Dar Turcia susţine din ce în ce mai discret forțele GNA, în ciuda unui embargo asupra armelor impus Libiei de către ONU, după revolta din 2011 care a răsturnat regimul lui Muammar Gaddafi. Pe 19 iunie, președintele turc a confirmat că armele pe care țara sa le furnizase GNA le-au permis celor de la Tripoli să "reechilibreze" situația împotriva forțelor lui Khalifa Haftar, susținute de Emiratele Arabe Unite și Egipt.

Întrebat despre amenințarea libiană sâmbătă, președintele a declarat că nu știe despre aşa ceva, dar că Turcia va lua măsurile necesare după evaluarea situației.

Ameninţările mareşalului Haftar împotriva Turciei au survenit a doua zi după anunţul preluării orașului Gharyan de către forțele pro-GNA, oraș aflat la aproximativ 100 de kilometri de Tripoli. Mareșalul Haftar și-a făcut aici centrul de operațiuni pentru ofensiva împotriva orașului Tripoli, aflat la mai mult de 1.000 de kilometri de bastionul său din Benghazi (estul Libiei).