Iran a depășit limita de 300 de kilograme de uraniu îmbogățit, impusă de acordul internațional cu privire la programul său nuclear încheiat în 2015 la Viena, scrie Reuters. Ministrul de Externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif, a confirmat depășirea limitelor de uraniu îmbogățit, sfidând avertizările semnatarilor europeni de a respecta în continuare acordul, în ciuda sancțiunilor americane.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Așa cum am anunțat când am spus că pașii noștri vor continua, rezerva a depășit 300 de kilograme”, a spus una dintre surse.

Agenția de știri Fars a citat o sursă spunând că Agenția Internațională pentru Energie Atomică a măsurat rezerva luni, însă, potrivit Reuters, Agenția nu a fost disposibilă imediat pentru a comenta.

Rezultatul intenselor eforturi diplomatice dintre Iran și Grupul celor Șase (Germania, China, Statele Unite, Franța, Regatul Unit, Rusia), Acordul de la Viena vizează limitarea în mod drastic a programului nuclear al Republicii islamice în schimbul ridicării unor sancțiuni economice internaționale împotriva acestei țări.

Dar SUA s-a retras unilateral din pact în mai 2018 și a reinstalat sancțiuni împotriva Teheranului.

Pe 17 iunie, Iranul a anunțat că rezervele sale de uraniu vor depăși limitele pe 27 iunie.

”Numărătoarea inversă pentru depășirea rezervei de 300 de kilograme de uraniu îmbogățit a început și în zece zile, adică pe 27 iunie, vom depăși această limită”, a spus Behrouz Kamalvandi, purtător de cuvânt al Organizației Iraniene pentru Energie Atomică.

La un an de la retragerea Statelor Unite din acordul de la Viena, Iranul a anunțat pe 8 mai că nu se mai simte legat de limitele impuse de acest text cu privire la rezervele sale de uraniu îmbogățit (UF6) de 300 de kilograme.