Agențiile media de stat din Coreea de Nord au descris venirea neașteptată a președintelui american Donald Trump în țară ca pe "un eveniment nemaipomenit", scrie BBC News.

Trump si KimFoto: Captura YouTube

Duminică Trump a devenit primul președinte american aflat în funcție care a pășit pe teritoriul Coreei de Nord, acompaniat de liderul Kim-Jong-un.

Luni, KCNA a prezentat un reportaj amplu despre întâlnirea fără precedent. Timp de decenii, agențiile de presă nord-coreene au creionat o imagine negativă a Statelor Unite, acestea fiind considerate o forță inamică. Însă această narațiune a fost întreruptă de imaginile cu Trump intrând în Coreea de Nord, ca prieten al liderului Kim.

Negocierile referitoare la programul nuclear al Coreei de Nord au fost suspendate de la cel de-al doilea summit din februarie dintre cei doi lideri, în urma căruia nu s-a ajuns la un acord.

Criticii susțin că actul nu a fost decât unul de teatru politic, care nu reprezintă un progres real în negocierile cu Coreea de Nord legate de renunțarea la programul lor nuclear.

KNCA a prezentat întâlnirea neplanificată dintre cei doi, susținând că este un "eveniment nemaipomenit" și a accentuat faptul că liderii au dat mâna, într-un moment istoric la Panmunjom "un loc cunoscut ca simbol al diviziunii".

De asemenea, KNCA l-a citat pe Kim spunând că "relațiile personale bune cu Trump au făcut posibilă o astfel de întâlnire dramatică". KNCA a transmis că cei doi conducători vor menține legătura în viitor și vor "relua și duce mai departe dialogul productiv pentru a face progrese în denuclearizarea peninsulei și în relațiile bilaterale".